Kihívás a fiataloknak

2023.10.05. 07:00

Petőfisek a Bakonyban

A helyi Petőfi Sándor Gimnázium természetjáró szakköre a 2023-2024-es tanévben is folytatja a kirándulások szervezését. Az idei év első kihívása a Bakony egyik legszebb részén, a Hajagon keresztül vezetett.

Haraszti Gábor

A tanévben először túráztak a petőfis természetjárók

Forrás: iskola

A Hajag hegycsoportja a Bakony-hegység Öreg-Bakony kistájának része – olvasható a hajag.hu-n. Hegyvonulata északon a Gerence-völgyig húzódik, délen a 8-as utat magába foglaló Veszprém-devecseri törésvonalig tart. A nyugati oldalon hatalmas sziklalépcsők szakítják meg a lejtőt, amelyek alsó szakaszán gyakoriak a kőfolyások. A Hajag klímája zord, tömbjét ősidők óta erdő borítja. A Bakony alig bolygatott erdőrengetegének része. Lakott területektől, utaktól távoli meredélyeire még a turisták is csak ritkán merészkedtek. Ezt használta ki a szovjet hadsereg az 1980-as években, mikor pár évig titkos katonai bázist működtettek a hegytetőn. A Petőfi húsz tanulója Koller László és Botár András tanárok vezetésével Hárskútról indult, és egy rövid kitérőt követően megnézték az elhagyatott katonai emléket, majd a sárga jelzést követve jutott el Herendre, a körülbelül 18 kilométeres túra végpontjára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában