Ünnepi beszéd

2023.10.23. 17:47

Navracsics Tibor: Az igazság győz az igazságtalanság fölött

Az élet mindig győz a halál fölött, az igazság győz az igazságtalanság fölött, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az október 23-i ünnepségen a veszprémi várban.

Balla Emőke

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Navracsics Tibor szólt arról, hogy 1956 a legfiatalabb nemzeti ünnepünk. Évről évre viták robbannak ki október 23-a értékeléséről, megünnepléséről. Valaki azt állítja, hogy ez egy jobboldali forradalom volt a baloldali kommunista rezsimmel szemben. Valaki azt mondja, hogy ez a jobbító szándékú baloldaliak forradalma volt az embertelen kommunista rendszer ellen. Valaki azt mondja, hogy konzervatív volt, valaki azt, hogy progresszív, nem tudunk megegyezésre jutni. Ha a hőseit nézzük, egyértelmű október 23-a megítélése.

A miniszter megemlítette, Császár Józsefet, aki november 4-én a vár kapujánál fegyverrel védte a várat, Brusznyai Árpádot, a harminckét éves tanárt, a 65 egyetemisták, a 68 tizenéves fiatalt, akiket összegyűjtöttek.

- Mi a közös bennük? - tette fel a kérdést a szónok. - Életüket kockáztatták azért, hogy az 1956-os forradalom be tudja teljesíteni küldetését, a szabadságot. A szabadság tartalmát nehéz meghatározni. Nem más az, mint kiállás az életért egy életellenes rendszerben. Az életért vállalták a fogházat, az életüket is feláldozták másokért. Pap János 1956 után nem az életért, hanem a halálért emelt szót. Azért írt nyílt levelet, hogy Brusznyai ítéljék halálra. Hiába ítélték halálra, megölni nem tudták, Veszprémben a mai napig őrizzük emlékét. Az élet mindig győz a halál fölött, az igazság győz az igazságtalanság fölött.

A Veszprémben tartott ünnepi megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott. A helyszínválasztás okán megjegyezte:  

hiba, ha valaki 1956-ot csak a főváros forradalmának látja, ezért méltó, hogy Veszprémben hajtanak fejet a forradalom hősei előtt.

Mellette Porga Gyula, a város polgármestere többek között arról szólt, hogy minden okunk megvan rá, hogy egyszerre legyünk büszke, lokálpatrióta veszprémiek, hagyományaikat tisztelő magyarok, és a közös kultúrát ápoló európaiak.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő arról szólt, hogy ahhoz, hogy ma gyönyörű városban élhetünk, elődeink bátor cselekedetei kellettek, de a jelen korban is szükség van tettre kész emberekre.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában