Bizalom hídjai

2023.10.06. 08:00

Pápai delegáció utazik Lebegyinbe

A város önkormányzata is csatlakozott a Bizalom hídjai 2.0 elnevezésű projekthez, melyet az Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsa indított azzal a céllal, hogy közreműködést vállaljon a háború sújtotta Ukrajna újjáépítésében. Az együttműködés keretében ötfős pápai küldöttség utazik Lebegyinbe.

Haraszti Gábor

Áldozó Tamás polgármester (képünkön) szakemberekkel utazik az ukrán városba Fotó: Haraszti Gábor

A kezdeményezés az ukrán önkormányzatok újjáépítésének eszköze, valamint az ukrán és az uniós önkormányzatok közötti nemzetközi együttműködés új formája. Az önkormányzati partnerségek lehetőséget nyújtanak konkrét segítő-támogató tevékenységekre, valamint szolidaritást fejeznek ki. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) közreműködésével megvalósuló projektben Pápa városa is részt. Pápa ukrán partnervárosa a Szumi régióban található Lebegyin település, melynek vezetőivel április elején videokonferencián egyeztetett Áldozó Tamás polgármester, néhány héttel később pedig a városvezető háromtagú delegációt fogadott a bakonyi településen. Ezt a látogatást viszonozzák most a pápaiak, a partnerségi szerződés aláírására október 9-én Áldozó Tamás polgármester, Nagy Krisztina jegyző, Bordás Ferenc, a Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője, Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója és Bakos László önkormányzati képviselő kel útra, hozzájuk csatlakozik Varenka Renáta alpolgármester Visken. 

– A programot az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) menedzseli, melynek keretében hét európai ország három-három önkormányzata huszonegy ukrán önkormányzattal működik együtt, olyanokkal, ahol a település háborús károkat szenvedett – tájékoztatott Áldozó Tamás. – A projekt célja az, hogy európai uniós források felhasználásában és egyéb szakmai területen szerzett tapasztalatainkkal segítsük az ukrán újjáépítést. Olyan szakemberek tartanak velem, akiknek tudására szükségük van ukrán barátainknak. Személyes megjelenésünk pedig annak a kifejezése, hogy szolidaritást vállalunk a megtámadott ukrán közösségekkel.

A polgármester elmondta, Pápáról különbusszal indulnak Viskre, ahol csatlakozik hozzájuk a település alpolgármestere, innen Munkácsra vezet az útjuk, ahonnan vonattal mennek Kijevbe, onnan utaznak a 150 kilométerre fekvő Lebegyinbe. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában