Európában inváziós fajnak számít

2023.10.09. 13:00

Ritkán látott hatalmas lepke a kertben

Olvasónk, Sárközy Istvánné küldött képet a balatonalmádi kertjükbe szegődött lepkéről, amelyet különleges látványnak tart 14x5 centiméteres méretével.

Veol.hu

Olvasónk, Sárközy Istvánné küldött képet a balatonalmádi kertjükbe szegődött lepkéről

Forrás: Olvasónk

A lepke a tölgy-pávaszem (Antheraea yamamai) névre hallgat, de tölgy-selyemlepkénak vagy japán selyemlepkének is nevezik.  Eredeti élőhelye Japán. Európában inváziós fajnak számít. Egykor tenyésztési célból hozták be Ausztriába, mivel hernyója selyemgyártásra alkalmasnak tűnő gubót sző. A kísérlet nem sikerült, és a telephelyről kiszabadult példányok intenzíven terjednek dél és kelet felé. Magyarországon 1954-ben tűnt fel. Leginkább az ország nyugati feléből ismert, de van már adata a Dunától keletre is. A kimondottan nagy lepke szárnyának fesztávolsága 110–152 milliméter; teste sárga, esetleg barna. A nőstény egyszínű sárga, a szárnya szélén rózsaszín sávval, a ,,pávaszem" közepe átlátszó. A hím sokkal szebb és színesebb. Nagy, zömök teste hasonlít a többi hazai éjjeli pávaszeméhez, főleg a nagy pávaszemmel téveszthető össze. Európában főként tölgyesekben és bükkösökben él; erdészetileg nem kártevő. Hernyója a lombhullató fák levelein él. GAB Fotó: olvasó/Sárközi Istvánné
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában