A népszámlálás tanulságai

2023.11.09. 14:00

A Felügyelők Országos Konferenciáját tartották Révfülöpön

A népszámlálás tanulságai – világi és egyházi választások küszöbén címmel hirdették meg az idei evangélikus Felügyelők Országos Konferenciáját, melyet a a hétvégén tartottak a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ne az legyen a téma, mennyivel lettünk kevesebben, hanem az, hogy legyünk erősek az Úrban, mondta bevezetőjében Prőhle Gergely. Az evangélikus egyház országos felügyelője arra hívta fel a figyelmet, hogyan tudunk erőt meríteni Isten igéjéből, hogyan tudjuk megtartani, építeni közösségeinket. Hölvényi György, az Európai Parlament képviselője a keresztény politizálásról tartott előadást. Úgy fogalmazott, felelősek vagyunk Európa és saját országunk jövőjéért, feladatunk, hogy nemzeti karakterünket Európában elfogadtassuk. A tagországokban a szekularizáció egyre szélsőségesebb méreteket ölt, ezzel szembe kell szállni. Szólt arról, hogy kellenek közös élmények, melyek a tagországokat egyesítik, ilyen például az euró bevezetése, alkalmazása, a Covid-járvány kezelése, valamint az ukrajnai háborúhoz való viszonyulás. 

Fábri György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének felügyelője a tavalyi népszámlálás adatait ismertette. A számokat ismerjük, 176 503-an vallották magukat evangélikusnak. A hazai kereszténység 43 százalékra csökkent, a keresztény kisebbségi létet mutatja, hogy mintegy 1,4 millió ember él olyan településen, ahol 50 százaléknál magasabb a vallásosak aránya, a nem vallásosak kétharmada nagyobb településen él. 2011-hez képest 216 településről eltűntek az evangélikusok, vagy kevesebben lettek három főnél. Ugyanakkor 184 olyan község van, ahol megjelent összesen 809 evangélikus. 

Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora teológiai szempontokat hozott a számokkal és a jövőképességgel kapcsolatban. Bármit mutatnak a számok, Isten nem változott, örök, teremtője ennek a világnak, nem rendül meg a szeretetben, mondta. Isten munkálkodik, mi is munkálkodunk, de a külvilágra nyitottan, érdeklődés nélkül az evangéliumot hirdetni nem lehet. Nem öröm a fogyást elkönyvelni, de bizalommal kell lennünk Isten és egymást iránt. Sok baj van a világban, bennünk, de ne legyünk ennyire negatívak, hangsúlyozta. 

Közösségmegtartás, közösségépítés volt a témája a délutáni beszélgetésnek, amit Mészáros Tamás, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelője moderált. Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron Vármegye főispánja arról beszélt, hogyan szívja el az osztrák munkaerőpiac a magyar munkavállalókat. Szerinte a jövő alapja az oktatás minősége és hogy legyenek olyanok pontok, amikre közösséget lehet építeni. 

A közösségépítés szép példája a balatonfüredi gyülekezet, mely folyamatosan növekszik és ahol a népszámlálásban magukat evangélikusnak vallók számánál jóval többet jegyeznek. Gabnai Sándor, a Balatonfüred-Dörgicsei Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze elmondta, a gyülekezetben sok az esküvő, távolabbról is érkeznek párok, akik később itt kereszteltetik meg a gyermekeiket. A gyülekezet a Covid-járvány nyertese, hiszen a fővárosból sokan a Balaton-felvidékre költöztek az üdülőjükbe. Füreden a szívkórházban is van istentisztelet, nyaranta vendégcsoportokat fogadnak, Balatonakaliban felújított tanító lakás várja a pihenni vágyókat, a dörgicsei régi paplakban, udvarán a Pajta Program eseményei valósulnak meg az EKF program részeként. A gyülekezetben sok a kulturális program, a lelkész szerint fontos a nyitottság, a rugalmasság. 

Zászkaliczky Zsuzsanna Radvánszky Albert  (1880-1963) egyetemes felügyelőről tartott előadást, aki 1923 és 1948 között az evangélikus egyház egyetemes és iskolai felügyelőjeként szolgált. 

A konferencián áhítatot tartott Fabiny Tamás, az evangélikus egyház elnök-püspöke, Korányi András, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese és Bencze András, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese. A vasárnapi istentiszteleten a révfülöpi oktatási központ igazgatója, a házigazda Hafenscher Károly lelkész hirdette Isten igéjét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában