Az egynapos sebészet feltételeit javították

2023.11.08. 17:06

Csökken a várakozási idő, rövidülnek a várólisták, kevesebb kórházi fertőzés

A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház összességében több mint 666 millió forint értékű orvostechnikai eszközt és felújítási támogatást kapott abból az több mint 15,5 milliárd forintos fejlesztési forrásból, melyet az aktív fekvőbeteg-ellátást kiváltó egynapos sebészeti ellátás fejlesztésére fordított az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Veol.hu

Fotó: Nagy Lajos

A projekt zárórendezvénye a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban volt, az eseményt az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese nyitotta meg. Szondi Zita tájékoztatása szerint Magyarországon az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatához 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínen csatlakozott.  A projekt keretében kidolgozták az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajtottak végre.

Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója tájékoztatta az esemény résztvevőit arról, hogy a vármegyében található, az irányító intézménnyel szorosan együttműködő négy – ajkai, tapolcai, zirci és pápai – városi társkórházakban is adottak az egynapos sebészeti ellátás technikai feltételei. A vármegyei kórház az aktív fekvőbeteg-szakellátáson belül egynapos beavatkozásokat végez a sebészet, érsebészet, traumatológia, szülészet-nőgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, fül-orr-gégészet, szemészet, urológia, valamint szájsebészet betegei számára.

A forrásoknak köszönhetően az intézménybe 21 nagy értékű, az egynapos sebészeti ellátás során használt orvostechnikai eszköz érkezett, így például laparoszkópos sebészeti eszközök, FOG endoszkóprendszer, C-íves sebészeti röntgen; különféle diagnosztikai és műtői eszközöket, valamint radiológiai és urológiai ultrahangokat, továbbá egy C-íves mobil röntgent is kapott a kórház. Idén, az első félévben csaknem 268 millió forintnyi eszközbeszerzés valósult meg, november végéig további 260 millió forint értékű berendezést kap az intézmény. A projekt 465 négyzetméternyi terület felújítására is lehetőséget kínált, az E épület 2. emeletén a korszerűsítési munkálatok közel 138 millió forintba kerültek.

Fotó: Nagy Lajos

Mohos Elemér, a Sebészeti Centrum centrumvezető főorvosa az intézményben folyó egynapos sebészeti ellátás széles spektrumát ismertette a hallgatósággal. A betegek számára előnyként emelte ki, hogy ezen ellátási forma révén csökken a várakozási idő, rövidülnek a kórházi várólisták, és a beavatkozások jól tervezhetővé válnak. Az ellátást nyújtó orvosok ügyeleti ideje csökken, és az egynapos sebészeti ellátás miatt felszabaduló kapacitásokat a fekvőbeteg-ellátás más területein lehet hasznosítani.

Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó eljárás, amely – a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek megfelelő, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben – 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidül a kórházban eltöltött idő, és jelentősen csökken a kórházi fertőzések száma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában