Green UP

2023.11.01. 19:00

Fenntarthatóság – jó cél és egy nagy kaland +fotók

Képzeld el, hogy elindulsz egy izgalmas, tanulságokkal teli kalandra, ahol egy fantasztikus világban fedezed fel a fenntarthatóság rejtelmeit! A Fenntarthatósági Kalandtúrán szervezők-résztvevők együtt fedezik fel, hogyan lehetünk felelősek környezetünkért, hogyan segíthetünk megőrizni bolygónk szépségét és egészségét, mi módon tehetünk egy fenntarthatóbb jövőért. Ez is része volt az október 31-én kezdődött Green UP programnak a Pannon Egyetemen.

Benkő Péter

Interaktívan mutatják be a kutatási területeiket

Fotó: Fülöp Ildikó

Még májusban jött Veszprémbe Jane Goodall világhírű főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet. Az intézményt az a megtiszteltetés érte, hogy utazásának egyik állomása lehetett. A látogatás kísérőrendezvénye volt a Földön-vízen-levegőben nevű interaktív fenntarthatósági kalandtúra, amely azóta is nagy sikernek örvend, hiszen tükrözi a kalandos, sokoldalú jelleget, ahol a résztvevők különböző állomásokon fedezhetik fel a fenntarthatóság világát. A játék célja a fogalom megértése és gyakorlati alkalmazása. 

– A kalandtúrát azért indítottuk, hogy minél interaktívabban mutassuk be kutatási területeinket, melyek a fenntarthatósághoz kapcsolódnak, röviden, tömören összefoglalva a kihívásokat, bevonva az érdeklődőket, közösen megtalálva a válaszokat, de legalábbis beszélgessünk a témákról. A tízállomásos túra egyikében iskolákba hívnak minket és diákcsoportok versenyeznek, miközben teljes képet kapnak a fenntarthatóság legfontosabb témaköreiről. A másik verzióban szabad látogatásra jönnek az egyetemre, mint most is – mondta el lapunknak Ferenczik Brigitta, a Pannon Egyetem Fenntarthatósági Kompetenciaközpontjának megbízott igazgatója. Megtudtuk, a legfontosabb témakör az az iszonyatos mennyiségű hulladék, mely körülvesz minket, ezzel sokat foglalkoznak, hiszen más tématerületekre is hatással van. – Az egyik legnépszerűbb állomás az ökopunktúra feladat, ahol az a cél, hogy a résztvevők végigtapossanak zokniban, mezítláb egy tanösvényen, érezzék, milyen rossz dolog műanyag kupakokon lépkedni. Élményszerűen mutatjuk be a víztisztítást, a komposztálást, hogy kapcsolódjanak hozzá a gyerekek. Az interaktivitás igen fontos, és örvendetes, hogy óvodások, gimnazisták, érdeklődő szülők egyaránt részt vesznek, a feladatokat is így alakítottuk ki – sorolta Ferenczik Brigitta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában