Katolikus oktatás

2023.11.20. 11:30

Szakmai napot rendezett a Veszprémi Érseki Főiskola

Az óvodai és iskolai szociális segítés az elmúlt évek tükrében címmel rendezett szakmai napot november 17-én a Veszprémi Érseki Főiskola.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Sebestyén József rektor megnyitójában elmondta, örömmel nyugtázta a rendezvény vezértémáját, az óvodai és iskolai szociális segítő munka tapasztalatairól és lehetőségeiről való műhely jellegű együtt gondolkodást, a tapasztalat és tudásmegosztást. A Veszprémi Érseki Főiskola tanárképző, pedagógus továbbképző és szociális szakember képző intézményként kiemelt célként és misszióként fogalmazta meg a társadalomba való kilépés pápai iránymutatását. A dokumentumban foglalt új irányok kijelölésére Ferenc pápa a katolikus oktatás megújítását kívánja, kívánta előmozdítani. A globális szinten megváltozott társadalmi és kulturális környezetben, amelyet antropológiai, szociális és környezeti válság jellemez, sürgetően fontos az egyházi tanulmányok bölcs és bátor megújítása.

- Hisszük és valljuk, hogy a jól felkészített óvodai, iskolai, szociális segítő nemcsak a társadalmi hátrány kompenzáció elősegítésében, vagy a tanulók pályafutásának kialakításában tudnak hasznos szolgálatot vállalni, hanem az egész ember neveléséhez, a tudatos értékválasztás módszereinek kialakulásához - jelentette ki Sebestyén József. - Azzal, hogy iskolai szociális segítőket képezünk, tulajdonképpen bekapcsolódunk a nevelési, oktatási intézményekbe, sajnos krónikusan jelenlévő társadalmi problémák kezelésében. Ez főiskolánk lényegi missziója. A szociális munkaszakos képzésben nem csak mi adunk át tudást, szemléletet, és egyfajta katolicitást, vagy az emberrel kapcsolatos egyetemes nézőpontot, hanem szakmai műhelyek szerveződésének is teret, közeget biztosítunk. Hallgatóink ugyanis behozzák a társadalmat, a problémákat az intézmény falai közé, ami által párbeszéd és hálózatosodás indul el a társadalommal, a nevelési oktatási intézményekkel, az ellátottal és a jelzőrendszerekkel.

Hozzátette: a képzések mellett ilyen kitűnő alkalom a mai nap is, amelyeket évről évre szervez a tanszék, és amely eseményeken családsegítő, gyermekgyógyító, idősellátó, integrációs és egyéb szociális segítő intézmények szakembereivel találkozhatnak és ami ennél is fontosabb, tapasztalatot cserélhetnek, tudást, nézőpontot és megismerhetik más mellett egymás hitvallását is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában