Idősek napja

2023.11.11. 08:00

Százakat köszöntöttek és éltettek a monostorapáti ünnepségen

Furcsa korszellem van manapság, hiszen úgy gondoljuk, minden azt sugallja, mintha minden a fiataloké lenne és nekünk azt kellene szolgálnunk, hogy ők boldoguljanak, mert mi is tőlük függünk. Erről beszélt Monostorapátin a hagyományos Idősek napi ünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Tóth B. Zsuzsa

A Mesevirág Óvoda és Bölcsőde apróságai is köszöntötték az időseket Monostorapátin

Forrás: Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

− Az öregség, a bölcsesség, a gyakorlati tudás, a tapasztalat olyan kincs, amely általában az évek számával érkezik. Van olyan tudás, amelyet nem lehet megtanulni az iskolában, vannak olyan fogások, amelyeket csak egy bizonyos életkor után lehet elsajátítani és csak azok tudják azt tovább adni, akik ennek a birtokában vannak. Az iskolarendszer mintha sok esetben azt sugallná, hogy mára az idősek tudása elavult, helyette sokkal korszerűbbre van szükség. Ezt már csak fiatal szakemberek tudják megtanítani nekünk, sőt időnként ösztökélik az időseket arra, hogy frissítsék fel a tudásukat, járjanak számítógépes és nyelvtanfolyamra, zárkózzanak fel az egyre gyorsuló, modernizálódó világhoz és tartsák a lépést annak fejlődésével. Mindez igaz, de ezek mögött van egy olyan tudás, amely nem sajátítható el tanfolyamokon, nem tanulható meg iskolákban. 

Ez a szeretet tudása, a bölcsesség, az unokák iránti gondoskodás, a mesterfogások bemutatása, legyen szó labdakezelésről a fociban, egy csavar behajtásáról, vagy egy olyan élethelyzet elmeséléséről, amelyen önök már sikerrel átmentek. Talán ezért is volt, hogy a régi társadalmakban a vének tanácsa volt az uralkodók legfőbb tanácsadója. 

Hiszen az életben számtalan olyan helyzet adódik, amelybe, ha belecsöppen az ember, előzetes tudás nélkül nem tud megbirkózni vele. A tapasztalat megszerzése, átadása révén viszont lehetőség van arra, hogy egy közösség és annak tagjai a legnehezebb helyezeteken is sikerrel úrrá legyenek, megerősödve kerüljenek ki belőle – mondta a miniszter és átadta jó kívánságait az ünnepelteknek.   

Takács Péter polgármester az önkormányzat nevében mondott köszöntőt. 
– Azt gondolom, hogy nem lehetnénk itt, ha önök nem teremtették volna meg ennek lehetőségét. Ezért köszöntjük és ünnepeljük önöket a mai délutánon. Nagy öröm számomra, hogy évről évre egyre többen érkeznek és hogy a helyi közösségek adnak színvonalas, színes, kedves műsort mindannyiunknak. Ez egy nagyon fontos megtartó erő – hangsúlyozta a polgármester.   

Navracsics Tibor köszöntötte a monostorapáti időseket ünnepükön
Navracsics Tibor köszöntötte a monostorapáti időseket ünnepükön
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás: Napló

Az ünnepségre 240, 65 évesnél idősebb helyi lakost hívtak meg és az érkezőkkel megtelt a kultúrház. A műsorban a Mesevirág Óvoda és Bölcsőde, valamint a Művészetek Völgye Iskola gyermekei köszöntötték az időseket. Vidám, táncos műsort adtak a Nagyikák, felléptek a Mozgáskorlátozottak Egyesülete tagjai. Cserei Rozália és Sipos Györgyné szavalt, majd a Tördemic Néptáncegyüttes ropta és közös vacsorával, beszélgetéssel zárult a délután. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában