Jó közösség

2023.11.02. 07:00

Tanévnyitó az MCC megújult veszprémi képzési központjában

A tanévnyitón adták át a Mathias Corvinus Collegium (MCC) megújult veszprémi képzési központját a napokban. Az eseményen részt vett Yacov-Hadas Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete is.

Őrsi Ágnes

Az MCC Veszprémben azt jelenti, nem vagyunk egyedül a jövő építésében, húzta alá Porga Gyula

Fotó: Fülöp Ildikó

A Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, az MCC 1996-ban jött létre. Azóta összesen 28 helyen végzi tevékenységét, többek között Veszprémben is, 2015 óta. A szakmai munka a felső tagozatos diákokat célzó Fiatal Tehetség Programmal (FIT) kezdődött, majd követte a Középiskolás Program (KP) 2021-ben. Jelenleg a FIT-ben mintegy száz, a KP-ban pedig háromszáz veszprémi vagy környékbeli diák vesz részt a tehetséggondozásban. 

Az MCC veszprémi képzési központja a megyeszékhelyen a Mikszáth Kálmán utcában található, az ingatlan 2021-ben került az intézmény birtokába. Miután egy felújítással kényelmesebbé, jobban felszereltté vált a ház, egy ünnepélyes esemény, a tanévnyitó jelentette az alkalmat a bemutatásra. Megjelent a diákok egy része, szülők, a város és veszprémi intézmények vezetői, az MCC munkatársai. 

Köszöntötte a résztvevőket Porga Gyula polgármester, aki köszönetet mondott azért, hogy Veszprém híres családjának sarja, Cholnoky Jenő földrajztudós nevét viseli az MCC révfülöpi gyermek- és ifjúsági tábora. Úgy vélte, ez is bizonyítja, hogy mindkét félnek mennyire fontos a művelt emberfők kinevelése. Ezen túl azt hangsúlyozta, hogy az iskola közösséget teremt, a jó közösség pedig ébren tartja a reményt a jövőre. Az MCC Veszprémben azt jelenti, nem vagyunk egyedül a jövő építésében, húzta alá Porga Gyula. Szavaihoz csatlakozott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is. Arról beszélt, hogy a királynék városa a kultúra otthona, a sport fellegvára, de iskolaváros is, amelyben az MCC megjelenésével egy új minőség is létrejött. Azt kívánta, sokáig tartson ki a jelenlegi aktivitás, mert akkor közösen tudnak dolgozni a jövőért. 

A köszöntők után az MCC növendékei adtak ünnepi műsort, majd pedig Határtalan terrorizmus - Meddig terjedhet az Izraelt sújtó terrorhullám? címmel pódiumbeszélgetésre került sor, amelyben részt vett Benkő Levente, Magyarország volt izraeli nagykövete, Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke és Izrael Állam nagykövete. Yacov-Hadas Handelsman az október 7-i terrortámadás óta kialakult helyzetet elemezve kiemelte, hogy tévedtek azok az erők, amelyek arra számítottak, hogy a növekvő belviszály meggyengíti Izraelt, mert a támadást követően szokatlan egység alakult ki. Egység, és egyben harag. Hozzátette, most az elsődleges cél a túszok kiszabadítása. Hazánkban erős szimpátia alakult ki Izrael mellett; a vélemény az, hogy joga van a támadásra válaszolni és megvédeni magát. Ugyanakkor él az aggodalom, hogy eszkalálódik a háborús helyzet, hogy újabb migrációs tömegek indulnak útnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában