Isten békére hív bennünket

2023.12.25. 15:30

A veszprémi székesegyházból közvetítették az éjféli misét (képgaléria)

Vágyódunk Isten után. Ő még inkább vágyódik utánunk, ennek jele Jézus Krisztus születése, mondta Udvardy György veszprémi érsek az éjféli szentmisén a Szent Mihály-főszékesegyházban. A misét a Duna Televízió élőben közvetítette.

Balla Emőke

A szentbeszéd végén az érsek azt kérte, imádkozzunk a békéért, a háború megszűnéséért, azért, hogy legyünk a remény és a béke emberei

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az éjféli szentmise előtt este tizenegy órától órától zenei áhítatot tartottak, melyet Dankos Attila orgonaművész vezetett, közreműködött a Szent Mihály Kamarakórus. Adventi és karácsonyi dalok hangzottak el, többek között Kodály adventi éneke, az Aranyszárnyú angyal, a Soha nem volt még című karácsonyi énekek, J. S. Bach orgonaművei, a Csendes éj feldolgozása.

A szentmisét Udvardy György érsek mutatta be. Az érsek ennek az igének alapján hirdette Isten igéjét: „Nagy örömet hirdetek, ma megszületett a Megváltótok, az Úr Krisztus, Dávid házában." Karácsony éjszakájának üzenete örömhír és valóság, mondta. Amikor az angyal hírül adta a nagy örömet, hírül adta azt is, hogy Isten betöltötte az ő ígéretét. Elküldte a Fiát, a Messiást, a Megváltót. A gyermek Megváltó, Krisztus ura az egész teremtett világnak. Dávid városában született, Betlehemben, ahogyan a próféták jövendölték, a béke honában, úgy, ahogyan várták. Az ígéret és a valóság egybekapcsolódik. 

Az érsek kiemelte: nemcsak az angyalok szózata hangzik, a mi szívünk vágya is ez. Szeretnénk örülni, hogy találkozunk Istennel, örülni annak, hogy Isten legyen az Úr az életünkben, és abban a reményben élni, hogy a mi életünkben is betölti az ő ígéretét. Jézus Krisztus születésénél, az angyalok hirdetésénél három kérdés értelmet nyer: Ki az Isten? Ki az ember? Mi az élet, amit élünk? Az Atya szereti az embert, azért sietett a segítségére. A gyermek születése azt jelenti, hogy Isten hűséges, betölti az ígéretét, meghallja népe kiáltását. 

Az emberrel kapcsolatban naponta feltesszük a kérdést, mit jelent embernek lenni, mi növeli emberségünket? Jézus Krisztus emberként született. Az ember Istentől kapja az életét, ajándék. Méltó a fogantatásától kezdve a földi élet befejezéséig, hangsúlyozta az érsek. Az élet nem ideig-óráig tart, hanem örökké. Isten örök létre szólított bennünket. Életünk nagyszerű, mert egyszeri, megismételhetetlen. Az életünk békében élhető meg a maga teljességében. Isten békére teremtett bennünket, békére hív. Örömteli, hogy Istennel kapcsolatban lehetünk, Ő tanít bennünket, gondoskodik rólunk, Szentlelke által megadja a fejlődés lehetőségét. Vágyódunk Isten után. Ő még inkább vágyódik utánunk, ennek végérvényes jele Jézus Krisztus születése. 

A szentbeszéd végén az érsek azt kérte, imádkozzunk a békéért, a háború megszűnéséért, azért, hogy legyünk a remény és a béke emberei.

A misén közreműködött a Szent Mihály Kamarakórus, Zsilinszky Cecília és Dankos Attila vezényletével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában