Karácsonyi fogadás

2023.12.20. 11:30

Bóka István, Balatonfüred polgármestere: „ Legfontosabb a lelki gazdagság” (képgaléria)

Karácsonyi fogadásra hívta meg Balatonfüred önkormányzata a világszínvonalú Kongresszusi Központba azokat a személyiségeket, akik sokat tettek Balatonfüredért, hogy együtt töltsék az adventi időszak lélekemelő pillanatait. Az esten részt vett mások mellett Bolcsik Zoltán, a belügyminisztérium rendészeti államtitkára is.

Kovács Erika

Bóka István szerint az élet furcsa ellentmondása, hogy az örömről és szeretetről beszélünk ezen meghitt ünnepségen, közben nehéz a szívünk, szomorú a lelkünk

Fotó: Nagy Lajos

Bóka István polgármester ünnepi köszöntőjében egyebek mellett kiemelte, felemelő négy év után ismét találkozni, amit igényeltek már az emberek. Sajnos a koronavírus járvány félbeszakította ezt a szép hagyományt, mely kedvezőtlenül érintette a város gazdaságát is. – Vasárnap már égni fog a negyedik adventi gyertya is, mely a szereteté, a fény egyre erősebb lesz, jelzi, várjuk a Megváltó eljövetelét, fogalmazott. A polgármester méltatta a szeretet jelentőségét, külön szólt Pál apostol: A szeretet himnusza című gondolatairól. Bóka István szerint az élet furcsa ellentmondása, hogy az örömről és szeretetről beszélünk ezen meghitt ünnepségen, közben nehéz a szívünk, szomorú a lelkünk. Közel két éve zajlik az orosz-ukrán háború, sokszázezer anya hiába várja haza fiát, a Szentföld pedig lángokban áll. Fiatal zsidókat, családokat származásuk miatt mészároltak le. Európa keresztény gyökereit mintha kezdené elveszíteni, noha az öreg kontinens a görög kultúra, a szabályozó római jog és a kereszténység révén Európa. A város elöljárója köszönettel beszélt az ünnepi fogadás szervezőiről, illetve azokról, akik felállították a Betlehemet, a karácsonyfát, gyertyákat gyújtottak az adventi koszorún, valamint az egyházak, a vállalkozók segítségéről.  

– Nagyon bízom abban, hogy az említett szimbólumok, melyekre nagy szükségünk van, nem üresedtek ki, gyermekeink is tudják, ismerik ezeket az értékeket, illetve az ünnepi rendezvények üzeneteit, hangsúlyozta Bóka István. Aláhúzta, a mostani rendezvényre meghívott vendégek nélkül Balatonfüred nem tudna létezni, fejlődni. Valamennyien sokat tettek a város képzeletbeli karácsonyfája alá. – Örüljünk annak, hogy biztonságban élhetünk, hogy kiváló intézményeink vannak. Örüljünk a szép zöld területeknek, strandoknak, a fejlesztéseknek, mint például Kongresszusi Központ, a sportcsarnok, a kikötő, megújultak a műemlék épületek, a Huray-villák, a Kerektemplom, igényes épületben működik a bíróság, az óvodák, mondta, majd örömmel szólt arról, hogy Balatonfüred részt vett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaiban. 

Bóka István külön súlyt helyezett a lelki gazdagságra, és mindenkinek szerető családot, hűséges barátokat, jóakaratú szomszédokat kívánt. 

Az ünnepi gondolatok után szép műsorral ajándékozták meg a vendégeket, Kéri Kitty színművész Szabó Magda és Pilinszky János ünnepi gondolatait osztotta meg a közönséggel, majd Szalóki Ági adventi koncertjét. Szalóki Ági előadóművész és zenésztársai az európai keresztény kultúra gazdag karácsonyi kincsestárából válogatott. Elhangzottak moldvai csángó és latin nyelvű gregorián énekek, 13. századi kantigák óspanyol nyelven, valamint 17. századi karácsonyi dalok. Közreműködött Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Nagy Csaba (lant), Király Nóra (ének, hárfa), Szokolay Dongó Balázs (népi fúvós hangszerek). Az ünnepi fogadás színvonalát emelte, Bán László helyi televíziós műsorvezető, az est házigazdája elegáns megjelenése, szép köszöntője is. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában