Aktív kapcsolat

2023.12.20. 11:00

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Pápai Szakképzési Centrum

A megállapodás fókuszában közös képzési programok, összehangolt pályaorientációs rendezvények, közös tananyag- és képzésfejlesztés szerepel, de egyetemi plusz pontokat is szerezhetnek az itt tanuló diákok.

Veol.hu

Az együttműködés célja a szakképzés erősítése

Forrás: Pápai Szakképzési Centrum

Stratégiailag meghatározó lehet diákjaink számára az útkeresésben az a lehetőség, amelyet ezzel a megállapodással, a közös program kidolgozásával adunk – mondta az együttműködés aláírásakor Berta Ildikó.  A Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette: a szakképzési centrum és a részét képező intézmények legfontosabb feladata, hogy az itt folyó oktatás alkalmazkodjon a változó igényekhez és a legfrissebb technológiai fejlesztésekhez. A szakképzés megújítása majd erősítése kiemelt kormányzati szakmapolitikai cél a magyar gazdaság javára. A gazdaság fejlődéséhez pedig elengedhetetlen a képzett munkaerő. 

– A Pápai Szakképzési Centrummal ma megkötött együttműködési megállapodással a Pannon Egyetem a hazai felsőoktatás legnagyobb hozzáadott értéket teremtő, és az egyik legszélesebb vállalati kapcsolatrendszerrel rendelkező szereplőjeként a híd szerepét kívánja betölteni a régióban folyó szakképzés és az egyre magasabb szintű tudást igénylő munkaerőpiac között – fogalmazott Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. Bízunk benne, hogy jövőbeni együttműködésünk a szakképzési centrum intézményeiben tanuló fiatalok egyéni karrierútjának kikövezése mellett a szakképzés iránti érdeklődés felkeltését és a legkorszerűbb szakmai ismeretek képzésbe integrálását is elő fogja segíteni, és ezzel hozzá fog járulni ezen értékes régió munkaerő megtartó képességének javításához, ami a XXI. században a további fejlődés záloga." – emelte ki Gelencsér András.

Sági István Csaba, a Pápai Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte: ez egy olyan, kölcsönös előnyöket biztosító kapcsolat, amely során az intézményeikben tanuló diákok felsőoktatási továbbtanulási lehetőségei jelentősen javulnak és a szülők számára is jó hívószó.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja szerint a felsőoktatást nem lehet „szigetszerűen” vizsgálni és fejleszteni. Véleménye szerint ahhoz, hogy egy intézmény eredményesen elláthassa az oktatási feladatait, fontos, hogy aktív kapcsolatban legyen a kibocsátott diplomásokat felvevő piaccal, de ugyanilyen hangsúlyos, hogy szoros együttműködésben dolgozzon a hallgatói bemenetet biztosító közoktatással, szakképzéssel is. Ebből kifolyólag a Pannon Egyetem stratégiai partnerének tekinti a szakképző centrumokat és az általuk fenntartott intézményeket.

– A közös munka keretében többek között arra törekszünk, hogy a középiskolai és az egyetemi képzéseket minél inkább szinkronizáljuk egymással: bizonyos felsőfokú, szakspecifikus ismeretanyagokat már a középfokú képzésekbe is beépítsünk. Ennek eredményeképpen lehetővé válik a diákok számára, hogy a középiskolai tanulmányok során megszerzett többlettudást beszámítsuk a szakmailag illeszkedő Bsc szakok teljesítésébe, amennyiben továbbtanulásukat a Pannon Egyetemen képzelik el. Ezzel egyszerre biztosítunk versenyelőnyt a diák, nagyobb népszerűséget és több lehetőséget a szakképző intézmény, valamint potenciális hallgatói utánpótlást az egyetem számára – fogalmazott Csillag Zsolt kancellár.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában