Helyi közélet

2023.12.04. 06:00

Jó reggelt, Veszprém vármegye!

Most olvasom, hogy bő egy évtizednyi zseniskedést követően közelebb került a komposztálható cipő bevezetéséhez a világ egyik nagy ruhaipari cége.

Juhász-Léhi István

Egy legutóbbi kísérlete során ugyanis lebomló anyagokkal újratervezte klasszikus sneakerét. Önkéntesektől hat hónap használat után visszagyűjtötték azokat, egy ipari komposztálóba küldték, ahol bedarálták a lábelliket. Állítólag a cipők nagy része bő három hónap alatt lebomlott. 

De nincs megállás! Nemrég bemutattak olyan telefontokokat, amelyek nemhogy komposztálhatók, de még egy mini kertféleséget is létrehozhatunk belőlük. Úgy hírlik, hogy a kukoricakeményítőből készített tok nedvesség hatására feloldódik, majd a tok rejtett tárolójába helyezett magok is elszabadulnak, mint Django, bele a földbe, ahova a tokot ültettük. És, ha arra gondolunk, hogy egyes műanyagok bomlási ideje ezer év, valószínűleg nincs megállás ez ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában