Szeretett lelkipásztor

2023.12.18. 14:42

Legyetek mindig derűsek! - A nyolcvanéves nyugalmazott veszprémi érsek, Márfi Gyula szentmiséje Szombathelyen

Advent harmadik vasárnapján Márfi Gyulát, Veszprém nyugalmazott érsekét születésnapján hálaadó szentmisén köszöntötték Szombathelyen.

Őrsi Ágnes

Sokan vettek részt Márfi Gyula születésnapi szentmiséjén Szombathelyen

Fotó: Zsebe Ágnes

A szentmisén sok szombathelyi hívő vett részt, így köszönte meg, hogy szeretett lelkipásztoruk, Márfi Gyula hazatért. Nyugalmazott főpásztoruk nyolcvanadik születésnapján több veszprémi is jelen volt. Szervezetten jöttek a Keresztény Értelmiségiek (KÉSZ) veszprémi csoportjának, a Szent Mihály Védegyletnek tagjai, a széksorokban Vas és Veszprém vármegye számos elöljárója foglalt helyet.

Márfi Gyula
A szentmisén a hívők szeretett lelkipásztora, Márfi Gyula, akit 80. születésnapján köszöntöttek 
Fotó: Zsebe Ágnes

A szombathelyi megyéspüspök, Székely János arra kérte az ünnepeltet, sokáig sugározza az őt annyira jellemző derűt, boldogságot, a szív jóságát.

- Nagy öröm, hogy hazajöttél, maradj sokáig közöttünk! - mondta. A boldoggá avatott szombathelyi katolikus pap, Brenner János öccse, Brenner József (aki maga is pap) ismertette Gyula atya életútját, végül így szólt: - A Jóisten továbbra is megáldjon, segítsen, hogy továbbra is tanító példa lehess!

A nyugalmazott főpásztor szentbeszédében úgy fogalmazott: 

- Testvérek, legyetek mindig derűsek, imádkozzatok, mondjatok hálát mindenért! Nekünk, magyaroknak is meg kell tanulni mindenért hálát adni! - tette hozzá saját tapasztalatából, majd igazolásul életútját ismertette, melynek során a mai 81 lakosú Pördeföldéről Pannonhalmáig jutott, ahol bencés diák lett, a párizsi katolikus egyetemre, Szombathelyre, a püspöki hivatalba, Egerbe, ahol segédpüspök lett, majd Veszprémbe, ahol huszonkét évet tölthetett püspökként. További három év után másfél éve lakik a szombathelyi papi otthonban, szolgálatával segítve segítve ott is a katolikus egyházat.

A szentmisén sok szombathelyi hívő vett részt, így köszönte meg, hogy szeretett lelkipásztoruk, Márfi Gyula hazatért
Fotó: Zsebe Ágnes

A hálaadó szentmise végével Ovádi Péter veszprémi országgyűlési képviselő olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő levelét, majd Veszprém polgármestere, Porga Gyula köszöntötte az ünnepeltet, aki szerinte Veszprém szíve volt ott-tartózkodása idején. Udvarhelyi Olivér veszprémi KÉSZ elnök Veszprém polgárai, családjai köszönetét hozta. Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke Batthyány Lajos emlékérmet adott át az ünnepeltnek, azt mondta: - Köszönjük a Jóistennek, hogy János atyán keresztül ide vezérelte.

A szentmise végén is sorjáztak a köszönetnyilvánítók, akik közül a legemlékezetesebb élményben a pusztinai asszonyok hétfős kórusa részesítette a hallgatóságot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában