Közösség

2023.12.13. 07:00

Már a tervezéskor sikeres projekt, közösen kidolgozott ötletekkel szépül a veszprémi park

Szeptember elején indult az a közösségi tervezés, melynek kész terveit december 12-én mutatták be a Csikász, a Csermák és az Egyetem utca által határolt parkban. A projektet az önkormányzat hívta életre a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

Kérdőíves felméréssel indult a folyamat, ami szeptember végén az első tervezési alkalommal beszélgetéssel, a koncepció kialakításával folytatódott. Október elején három csapat három elrendezési tervet készített, ezeket egybevetették, aztán elkezdték kidolgozni a részleteket, majd véglegesítették az elképzeléseket. Ennek eredménye a most bemutatott terv.

– Amikor először jöttünk össze a lakókkal – emlékeztetett Porga Gyula polgármester –, arról beszéltünk, fontos lenne kialakítani egy elképzelést, mely a parkot és a környezetet szebbé teszi. A projekt sikeres, összehozott egy jó közösséget – hangsúlyozta, és ígérte, a megszületett elképzelések jó részének megvalósításán dolgoznak, hogy mihamarabb gazdagítsa az itt élők mindennapjait. Csik Richárd önkormányzati képviselő megköszönte a közösségi tervezésben, a kialakult elképzelések egyeztetésében a lakók aktív részvételét.

A terveket Lukácsházi Gergely közösségi tervező ismertette prezentációjában. Elmondta, a park zöldfelületeinek jelenlegi állapotát megőrzik, de állagát megvizsgálják, ifjítják a növényzetet, s ahol kell, gyeppótló talajtakarót helyeznek el. Bizonyos cserjefoltokat eltávolítanak, a meglévő magas ágyások maradnak. Szó esett a burkolatokról, újak csak oda kerülnek, ahova feltétlen szükséges, aszfalt helyett a meleg színű burkolatot preferálták a lakók. Szóba került egyebek mellett a pingpongasztalok környéke, mely mélyárnyékban lévő terület, itt gyep helyett vízáteresztő, stabilizált burkolat elhelyezése célszerű. – A közösségi terek egyike pont a pingpongasztal, ahova szemetes és kerékpártároló elhelyezésére van igény. A másik tér intenzívebben használt, ma is gyepes felületű, ami maradna, de padokat, asztalokat helyeznénk ki, az alját szilárd burkolattal látnánk el. Felmerült egy könyvmegálló kihelyezése is. A padoknál az anyagválasztás kőre, betonra, fára esett. Megegyeztünk, hogy az elhelyezendő szeméttárolók legyenek összhangban a padokkal, és kutyaszemetes igénye is felmerült. Izgalmas témát adott a közvilágítás, melynél az utcán lévőkhöz hasonló lámpákat helyeznénk ki, derítőfényekkel kiegészítve a park több pontján. Fontos a vízelvezetés és -megtartás, hiszen a talaj tömör, erős lejtésű – ismertette a megszületett terveket a közösségi tervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában