Sajtóreggeli a polgármesterrel

2023.12.12. 14:00

Porga Gyula: A jó dolgokból sokkal több történt

Sajtóreggelire várta a helyi médiumok képviselőit Porga Gyula, Veszprém polgármestere, aki nem az Európa Kulturális Fővárosa-program kapcsán értékelte először az évet, hanem 2010-től foglalta össze a történéseket, de természetesen szóba került a 2024 utáni időszak is.

Juhász-Léhi István

Porga Gyula a sajtóreggelin

Fotó: Gáspár Gábor/önkormányzat

– Fontos, hogy tisztában legyen vele mindenki, nem a véletlen műve volt, hogy mi nyertük meg az EKF pályázatot – fogalmazott a városvezető. – Nagyon komoly megmérettetésen kellett megfelelnünk. Talán arról is kevesebbet beszéltünk, hogy jóval korábban elkezdtük az erről való gondolkodást, mint ahogy a pályázat megjelent. 

Elmondása szerint olyan közös gondolkodás kezdődött meg, amely megalapozta a jó pályázatot. 

Hangsúlyozta: 2010 óta dolgoznak egy tudatos városi megújítási programon. 

A városstratégiához különböző alstratégiák tartoznak, a zöldstratégiától a kulturális stratégiáig. Tudták, mit akarnak, hová szeretnék a eljuttatni várost.

A Modern városok programot is úgy állították össze, hogy ezt a stratégiát erősítse. – Nyilván változtak a hangsúlyok, de egyértelmű, merre megy a város – mutatott rá Porga Gyula. – Mind az európai uniós forrásokat, mind a Modern városok program forrásait ennek a célnak rendeltük alá. Van még egy fontos dolog, amiről kevesebbet beszéltünk. 

Még mostanában is találkoztam olyan véleménnyel, hogy az Európai Kulturális Fővárosa-programot uniós forrásból finanszíroztuk. Nem, ebben nincs európai uniós forrás. 

Egyetlenegy támogatást ad az Európai Unió, vagy a Bizottság, ez pedig a Melina Mercouri-díj, amely másfél millió euró. Azok a városok kapják, amelyek sikeresen végrehajtják a programot. Ezt a díjat a nyitóünnepségen vehettem át. Az összes többi forrás, ami erre a programra megy, a magyar kormány, illetve a helyi és a térségi önkormányzatok hozzáállásával valósul meg. 

Úgy fogalmazott: nagyon nehéz kihívásokkal kellett szembenézniük. Jött az energiakrízis, a háború a szomszédban, az infláció. – Abban viszont biztos voltam: a jó dolgokból sokkal több fog történni – mondta Porga Gyula. – És ha visszanézünk a mögöttünk lévő egy évre, akkor ez a jóslat bevált. 

Felhívta a figyelmet: nem szabad elfelejteni, honnan indult a város két-három évvel ezelőtt, akkor milyen problémákkal kellett megküzdeniük. 

Nem titkolt cél, hogy 2030-ra életminőségben európai színvonalra szeretne lépni Veszprém, ami már nemcsak a helyi politikán múlik, hanem a veszprémiek közös ügye.

– Nincs miért szégyenkeznünk a program miatt, hiszen sok új dolog jött létre. Megújultak infrastruktúrák, új szolgáltatások jöttek létre, és hiszem, hogy a közösségben is erősebbek lettünk – jelentette ki a városvezető. – Egy kicsit magasabb szinten vagyunk most, mint a többi magyarországi város, de meg kell őriznünk ezt a pozíciót. Ezt viszont csak közös erővel fogjuk tudni teljesíteni.

Kérdésre válaszolva elmondta, a városba érkező turisták száma látványosan emelkedett, több mint másfél millió ember fordult meg a belvárosban. Érdekes tény az is, hogy nagyon kevés olyan európai uniós nagykövet van Magyarországon, aki ne járt volna Veszprémben idén. 

– Nem egy olyan eleme van a programunknak, amelyről még biztos beszélni fognak – jelentette ki büszkén a polgármester, aki arról is beszélt, hogy nem igazán döntöttek volna másként egy-egy szituációban, hiszen a rendelkezésre álló információk alapján hoztak döntést.

– Összességében nincs hiányérzet bennem – mutatott rá. – Ami 2024-et illeti: van még munka előttem. 

Van bennem ötlet és energia is arra, hogy folytassam ezt a munkát, de nyilván majd a megfelelő időben megtörténik ennek kapcsán a hivatalos tájékoztatás, ám érzek magamban még erőt, és leginkább feladatot, hogy folytassam.

Voltak-e olyan pillanatok ebben az évben, amikor a polgármesternek elszorult a torka? – kérdezte aztán kolléganőnk.

– Az egyik a megnyitóünnepség volt. Amikor elkezdett esni a hó, egy ilyen pillanat volt – árulta el. – Akkor éreztem, hogy ez sikerülni fog. 

A jövő kapcsán felmerült: a Modern városok programból van, ami még nem teljesült. Lesz olyan, ami elmarad?

Fotó: Gáspár Gábor/önkormányzat

– Elmaradni egyik sem fog – nyugtatott meg mindenkit Porga Gyula. – A Petőfi Színház és a völgyhíd beruházása zajlik, ám most még nem a látható fázisban vannak. Reményeink szerint a völgyhíd esetében heteken belül elkészülnek a kiviteli tervek. Komplex dokumentációval rendelkezünk, amint van pénzügyi forrás, el lehet indítani a közbeszerzést. A Petőfi Színház esetében pedig a jövő év második felére leszünk abban az állapotban, hogy kiviteli tervekkel rendelkezzünk, és arra készülünk, hogy 2025 elején elindíthatjuk a közbeszerzést. Reményeink szerint jövő nyáron elkezdődhet a tényleges beruházás. Minden azon múlik, hogy a központi költségvetés biztosítja-e a forrást. A munka nem állt le, mind a két esetben zajlik. Ugyanez vonatkozik a déli elkerülő út folytatására is, amelynek első üteme elkészült. Ennél a három nagy beruházásnál az állam pénzügyi lehetőségei határozzák meg a továbbiakat.

Szó esett arról is, létezik egy olyan cím is, hogy Európa Sport Fővárosa, 2019-ben Budapesté volt ez a cím. 

– Két nagy cím van még, amiért érdemes harcba szállni: az egyik az a sportfőváros, a másik pedig a zöld főváros 

– derült ki. – Bizonyítottuk, hogy ha van ambíció, akkor talán jó eséllyel vesszük fel a küzdelmet másokkal.  

Más. Gyerekkórház, vasútállomás, Balaton bútorgyár: a polgármester szerint, ha visszamegyünk az időben és akkor megkérdezzük a veszprémieket, hogy mi az, ami zavarja őket, akkor nevezett három bizonyosan. De a Ruttner-ház ugyanilyen volt. 

– Az Európa Kulturális Fővárosa-program a kormánynak is fontos volt, hogy jól sikerüljön. Bizonyítottuk, hogy jól sáfárkodtunk azzal a pénzzel, amit kaptunk, hiszen a megújult helyek láthatóak, beépültek, szerethetők, és nem mellékesen problémamentesen használtuk fel ezeket az összegeket – mondta Porga Gyula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában