Gálaműsor

2023.12.07. 17:30

Sokat kapunk a fogyatékkal élőktől, de fontos, hogy adjunk is számukra

A fogyatékos emberek világnapja alkalmából rendezett gálaműsort a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye, illetve a Veszprém Vármegyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesülete Tapolca (ÉFOÉSZ) az Agóra Veszprém Kulturális Központban csütörtökön.

Benkő Péter

Az eseményen Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Szólt a világnap céljáról, mely nem más, mint felhívni a figyelmet a betegség, baleset, katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira, a fogyatékkal élők méltóságának, jogainak, életének támogatására. – Hazánkban több mint 600 ezer főre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékkal élők számát, sorsuk alakulása a lakosság közel harmadát érinti valamilyen módon. Sokakban megfogalmazódik, hogy tudnánk könnyíteni életüket, közösségi beilleszkedésüket, mennyire vagyunk felelősek sorsukért, teszünk-e integrációjukért tőlünk telhetően. Hazánkban, így vármegyénkben is komoly, felkészült, szeretetteli szakmai gárda segíti a fogyatékkal élők mindennapi életét. Nekünk átlagembereknek a szellemi-lelki nyitottság, az elfogadás a dolgunk, a mai rendezvény pedig azért fontos, mert a kultúra területén kirándulva ismerteti meg, hogyan lehet teljes életet élni – mondta el az alpolgármester.

Hanich Ferenc, a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye igazgatója arról szólt, hosszú ideje együtt dolgoznak az ÉFOÉSZ vármegyei szervezetével, közös munkájuk eredménye, hogy mosolygós arcokat, boldog embereket látunk ma a rendezvényen. – Legfontosabb, hogy méltóságteljes emberként élhessenek, sokat adjon számukra az integrált társadalom, mely szintén sokat kap a fogyatékos emberektől: önzetlen szeretetet, elfogadást. Ez a közös elvárása mindannyiunknak – hangsúlyozta.

Horváthné Somogyi Ildikó, az ÉFOÉSZ vármegyei elnöke a nappali és bentlakásos intézményekben a városok hozzáállását, a sok segítséget emelte ki, ami ugyancsak azt szolgálja, hogy az érintettek naponta mosolyogni tudjanak. Fontos az együttműködés, hogy a nagy intézmények ajtaja nyitva álljon, ugyancsak a szakembereik tapasztalatcseréje, egymás munkájának segítése.

A köszöntőket követően a vármegye bentlakásos otthonainak ellátottjai léptek fel műsorszámaikkal, főként közösen előadott zenés-dalos produkciókkal, melyekkel jókedvet igyekeztek varázsolni egymás arcára, örömet egymás szívébe. Ez volt a nap igazi sikere Veszprémben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában