Mozdonyok

2023.12.25. 11:00

Szükség lesz rájuk

Mintegy hárommillió euró értékű szerződést kötött a nagy hazai vasúttársaság flottájába tartozó huszonöt darab Traxx típusú villanymozdony forgóvázának felújításához kapcsolódóan. A típussal időnként a 20-as (Székesfehérvár–Szombathely) vonalon közlekedők is találkoznak. A várhatóan három év alatt megvalósuló projekt célja a minőség és megbízhatóság javítása, a vasúti közlekedés biztonságának, hatékonyságának növelése.

Benkő Péter

Lejárt a szerelvényről a tízes Traxx Veszprém állomáson Fotó: Benkő Péter

A felújításhoz szükséges munkálatokat a két, szerződött cég közösen végzi el. Felújítják a forgóvázakat, le- és visszaszerelik a hajtóműveket, javítják a kerékpárokat. Nagyjavítást, új tengelyeket és keréktárcsákat kapnak a hajtóművek. A munkálatokhoz a mozdonyokat a forgóvázak cseréjének idejére egyenként vonják ki a forgalomból, majd újra üzembe állítják. A forgóvázak szét- és összeszerelése, valamint üzembe helyezése a MÁV VAGON szolnoki központjában történik, míg a hozzá kapcsolódó hajtómű-felújítást Németországban, Hennigsdorfban végzik.

A felújítandó hajtóművek első szállítmánya december 12-én indult útnak Szolnokról, melyek a javítást követően várhatóan a jövő év első negyedévében érkeznek vissza, hogy beépítsék a felújított forgóvázakba.

A Traxx-ok a vasúttársaság flottájának legfiatalabb villanymozdonyai, a huszonöt példány összesen már több mint hatvan millió kilométert futott. A típus idehaza a 480 001-től a 480 025-ig terjedő pályaszámokat viselik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában