Megemlékezés

2024.01.24. 11:00

A holokauszt tragédiája egy másik nézőpontból

Pápa város önkormányzata az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának 79. évfordulója és a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából január 27-én, szombaton filmvetítéssel egybekötött megemlékezésre várja az érdeklődőket.

Haraszti Gábor

Kivételes vetítés helyszíne lesz a pápai zsinagóga Fotó: Haraszti Gábor

Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilmje három nő kivételes küzdelmét mutatja be, hogy megtörjék a transzgenerációs trauma ördögi körét és kiszabaduljanak Auschwitz börtönéből. Örökre. A Születési helye: Auschwitz új szemszögből közelít a holokauszt tragédiájához: nem a múltba réved, hanem a jövőt teszi lehetővé. Amellett, hogy a szemtanúk beszámolóit és a borzalmak emlékezetét megőrizzük, itt van az ideje, hogy a téma kitárgyalásában lépjünk egyet, kettőt, hármat a generációk lépcsőin, és megnézzük, mit jelent, mit okoz, hogyan van jelen a holokauszt azokban a nemzedékekben, akik nem élték át, de közvetve megtapasztalták annak traumáját. A dokumentumfilm épp ezt teszi: három nő kivételes küzdelmén át beszél a holokausztról, úgy, ahogy eddig még egyetlen alkotás sem. És hogy mindezt a zsinagóga falai között nézhetjük végig, annál nincs hitelesebb emlékezés. A vetítés január 27-én, szombaton 16 órakor kezdődik a zsinagógában.

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület a megemlékezést követően a zsinagógától sétát szervez, melyhez bárki csatlakozhat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában