Veszélyes helyzetek

2024.01.03. 09:00

A megelőző sószórás több esetben is jól jöhet

Társaságunk a téli időszakban nemcsak aktív síkosságmentesítést végez, hanem ha kell és van rá lehetőség, akkor megelőző sószórást is, nyilatkozta kérdésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Juhász-Léhi István

Akcióban egy sószóró Veszprémben január 2-án

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Elmondta, az elmúlt években ugyan a havas napok száma kevesebb volt, viszont az éjszakai és reggeli fagypont körüli hőmérséklet egyre inkább jellemző. Ilyenkor a párás, ködös időben az utak is csúszóssá válhatnak. Pont azért veszélyesek ezek a helyzetek, mert első ránézésre nedvesnek is tűnhet a burkolat. Az ilyen szituációk miatt végeznek célzottan sószórási munkákat. 

– A veszprémi mérnökségeink is folyamatosan figyelik az időjárási előrejelzéseket, a HungaroMettel – január 1-től az Országos Meteorológiai Szolgálat nevet és működési formát váltott – is folyamatosan kapcsolatban állunk, tőlük további háttér-információkat is kapunk a várható időjárási helyzetekről – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor. – Vannak még saját útmeteorológiai állomásaink is az utak mellett, és természetesen útellenőri szolgálatunk is folyamatosan járja az utakat. Ezen információk alapján döntünk arról, hogy hol, mikor, milyen beavatkozásokra van szükség – magyarázta. 

Beszélt arról is: ha lefagyásveszély áll fenn, akkor még száraz és napos időjárás mellett is elkezdik a megelőző sószórási munkákat, hiszen közel 1700 kilométernyi országos úton kell adott esetben beavatkozniuk Veszprém vármegyében. Négy telephelyről rajzanak ki a gépeik, és egy meghatározott sorrend szerint tudnak beavatkozni. 

– Ha száraz az időjárás, akkor sok esetben úgynevezett nedvesített sószórást végzünk kalcium-klorid-oldat felhasználásával, hogy az autók menetszele ne tudja lehordani az útról a kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat. Ha pedig havazás várható, akkor a megelőző sószórás abban segíthet, hogy a hó ne tudjon letapadni, azt könnyebben lehessen majd ekézni. De ilyenkor is gyakran több körben kell beavatkozni – ekézni és sózni –, amíg a havazás el nem áll, hiszen folyamatos hóesés esetén ezeket a köröket újra és újra meg kell ismételni – jegyezte meg Pécsi Norbert Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában