Az irgalmas szamaritánus maga az Úr Jézus

2024.01.28. 20:32

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek hirdette Isten igéjét

Az ökumenikus imanyolcad ötödik napján az evangélikus templomban gyűltek össze a különböző felekezetekhez tartozó hívek, hogy együtt imádkozzanak az egységért és meghallgassák Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita igehirdetését. Isó Zoltán és Isó Dorottya evangélikus lelkészek vezették az imaestet, amin részt vett Udvardy György érsek, Tornavölgyi Krisztián esperes, plébános, érseki irodaigazgató, Janka Ferenc görögkatolikus esperes, parókus, Závodi Zsuzsanna és Niederhoffer Zoltán református lelkészek.

Veol.hu

Kocsis Fülöp érsek igehirdetésében arról beszélt, hogy a Szent Lukács evangéliumában található párbeszéd kiemelkedő fontosságú a hit és az egység szempontjából. Jézus kérdésére, hogy melyik a legfőbb parancs, a válasz az Isten iránti szeretet és a felebarátunk iránti szeretet összefüggéseit hozza előtérbe. Az igazi felebarát az, aki szeret, és Jézus a példabeszéd segítségével mutatja be az isteni szeretet példáját. Az irgalmas szamaritánus történetében Jézus az irgalmas szamaritánust személyesítve megmutatja, hogy a felebarát az, aki valóban szeret.

Az idei imahét erre a tanításra összpontosít, hogy mindnyájan megértsük az isteni szeretet mélységeit, és azt, hogyan oszthatjuk meg ezt a szeretetet egymással. Kocsis Fülöp kiemelte, az Isten iránti szeretetünk határozza meg kapcsolatainkat egymással, és az egység nemcsak egyszerű kötelesség, hanem az isteni szeretetből fakadó válasz. Az érsek hangsúlyozta, az egység eléréséhez meg kell ismernünk az Istent és szeretetét. Az ökumenikus imahét lehetőséget ad arra, hogy elmélyítsük kapcsolatunkat az Istennel, átértékeljük életünket, hálát adjunk a szeretetért, ezt továbbadjuk felebarátainknak

– Isten megadja a szeretet forrását, kijelöli előttünk a szeretet célját. Ez az egész hét készítsen bennünket arra, hogy forduljunk Isten felé, vizsgáljuk meg, milyen a kapcsolatunk Istennel. Tekintsük át, mi mindent kaptunk Istentől, és ez majd kirajzolja azt, hogy mit kell tennünk felebarátainkon keresztül az Istenért. Mindez egységbe fog bennünket a Szentlélekben. Tégy te is úgy, mint az Isten. Szeress úgy, mint az Isten - mondta. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában