Fejlesztés

2024.01.28. 15:00

Megújult a horgásztanya Balatonalmádiban

Csaknem 216 milliós kormányzati támogatással – mely uniós forrásból származik – és 35 milliós saját erővel teljesen megújult a Balatonalmádi Sporthorgász Egyesület (Bashe) helyszíne, és egy tanösvényt is kialakítottak, hangzott el a beruházás bemutatásán január 27-én, szombaton a horgásztanyán, amelyen részt vett mások mellett Polgárdy Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke is.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

Fabó Péter polgármester egyebek mellett kiemelte a civilek jelentőségét a város életében, ilyen a Bashe is. Büszkén mondta, hogy közel ötven civil szervezet működik Balatonalmádiban. Üdvözölte, hogy ezek a szervezetek önállóan pályáznak, nyernek, majd fejlesztenek, amely a város megújulását, népszerűségét, vonzerejét is szolgálja. A polgármester méltatta a horgászat idegenforgalomban betöltött szerepét. Mint mondta, ez a sport nagyon népszerű, amit jelez, hogy Magyarországon mintegy 800 ezer horgász van. 

Forrás: Önkormányzat/Domján Attila 

Keő Ferenc, a Bashe elnöke a beruházás részleteiről elmondta, kialakítottak egy közösségi előadót két pihenőhelyiséggel együtt, elvégezték a régi épület teljes energetikai korszerűsítését (fal- és tetőszigetelés), kicserélték a tetőt, napelemes rendszert építettek ki, hőszivattyút telepítettek. Felújították az evezőtárolót, megújult a horgászstég, a külső mosdó, a kerti kiülők. Különféle eszközöket, számítástechnikai berendezéseket szereztek be, létrehoztak egy tanösvényt, valamint kerékpáros pihenőt alakítottak ki Veszprémben és Balatonalmádiban. Az elnök arról is beszélt, hogy a pályázatot konzorciumi partnerükkel, a Veszprémi Evangélikus Egyházközséggel együtt nyújtották be. 

Forrás: Önkormányzat/Domján Attila 

Az egyesület 400 tagú, ebből 70-80 fiatal, illetve gyermek. 

A balatoni horgászat helyzetét érintő kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a tóban gazdag ponty- és süllőállomány van. Mint mondta, ők is elkötelezettek a horgászturizmus mellett, az egyik épületben két vendégszobát működtetnek. Lénárd András alelnök bemutatta a helyszín közelében lévő interaktív, digitális tanösvényt. A hely korábban elhanyagolt volt, hulladéklerakónak használták, amit ők megtisztítottak. A tanösvényen bemutatják a térség növény- és állatvilágát, hagyományait, néprajzát. Kiemelt céljuk a horgászat bemutatása, a természetvédelemre és a fenntarthatóságra való nevelés.   

Szenthe Zsolt titkár kifejtette, az egyesületet, mely a város legnépesebb civil szervezete, 1947-ben alapították. A hozzájuk hasonló egyesületek közül a Bashét jegyezték be elsőként a megyében. A titkár üdvözölte, hogy a helyi önkormányzattal megállapodtak a területhasználatban, ahol létrehozták a horgásztanyát, amit a város vendégei és civil szervezetei térítés nélkül használhatnak. Szenthe Zsolt beszélt a korábban benyújtott pályázatokról is. 

   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában