Év végi, évkezdő gondolatok

2024.01.02. 11:30

Őstermelők évösszegzése: harc meztelencsigákkal, krumplibogarakkal és a talaj jelbeszéde

„A vendég is, a föld is elmondja, mit vár tőlünk, csak meg kell értenünk a jelbeszédüket" – ez a 2023-as év tanulsága Pálfi Anna számára, aki párjával, Bankó Csabával a Bakonyban vegyszermentes gazdálkodással és falusi ökoturizmussal foglalkozik.

Rimányi Zita

Pálfi Anna és Bankó Csaba a bakonynánai felújított kovácsműhelyben, ahol sajtozót rendeztek be Fotó: családi

Annáról és Csabáról, zebuikról, sajtozójukról, ötezer négyzetméteren megteremtett bakonyi boldogságukról már írtunk lapunkban. Bakonyoszlopra költöztek korábban, Bakonynánán újítottak fel régi kovácsműhelyt, pedig előtte Anna irodában szerkesztett könyveket és irodalmi folyóiratot, Csaba tengeri olajfúró platformokon is dolgozott. Most 2023 vége, 2024 kezdete kapcsán egy kis évösszegzésre kértük őket. 

Növényestül-állatostul

„Hogy milyen év volt a 2023-as? Ellentmondásos, de megtartó. Működésünk és megélhetésünk három fő pillére a vendégházak, a sajtkészítés és a vegyszermentes gazdaság növényestül-állatostul. 2015 és 2019 óta üzemeltetjük bakonynánai vendégházainkat. A falusi vendéglátás az indulástól népszerű volt, és a működésünk nyolcadik, illetve negyedik évében már jelentős visszajáró vendégkörrel bír mind a Hétpecsétes, mind a Malackocka vendégház. A nehéznek ígérkező gazdasági környezet miatt aggodalommal tekintettünk az idei év elé. Nem is alaptalanul. Vendégforgalmunkban mintegy 20 százalékos csökkenést kellett megtapasztalnunk" – sorolta Anna.

Kéktúrázók bevonzása a Csuporkába

„Kézműves sajtjaink fő értékesítési terepe a Csuporka sajtozó, amely eredményes évet zárt. Korábbi, jellemzően helybéli törzsvásárlóinkat meg tudtuk tartani, és emellett egészen sikeresnek bizonyultunk a Bakonynána határába érkező kéktúrázók bevonzásában. Lassú építkezés, mire egy pici falusi sajtozónak híre megy a kirándulók körében. A Csuporka harmadik éve működik tavasztól ősz végéig. Megálmodásában 2020-ban az vezetett minket, hogy a Gaja-szurdokba látogató turistákat úgynevezett őszinte élelmiszerekkel kínálhassuk meg falusi vendégasztalunknál, a csodás kovácsműhely adta hangulatos környezetben. Főként rájuk gondolva vezettük be újdonságként idén, hogy immár meleg levest is kínálunk, amelynek vegyszermentes hozzávalóit a kertünkben termeljük meg. Így a levestől a sajttál-variációkon át a házi süteményekig mindenféle házi étel ehető helyben, vagy elvihető a Csuporkából."

Mikroklímára formálódott vetőmagok

„Kis vegyszermentes gazdaságunk már bejáratottan működik, ugyanakkor minden év más kihívásokat és örömöket tartogat. Amilyen gyatra volt a tavalyi burgonyatermésünk, most olyan szépen sikerült – köszönhetően a jóval kisebb krumplibogár-kártételnek. Tízéves működésünk talán legszebb kukoricája termett idén, ugyancsak vegyszermentes körülmények között, a sok éve visszavetett, saját mikroklímánkra formálódott vetőmagjainkból. A mély mulcsos talajmegújító törekvéseink is beigazolódni látszanak, noha nagy harcot folytattunk a meztelencsigákkal. De bizonyosan folytatni fogjuk jövőre és azután is, hiszen a talajgondozás kitartó munkát feltételez.

Hogy mi az idei év tanulsága számunkra? Hogy rugalmasnak kell lennünk. Csak így adhatunk jó válaszokat a váratlan nehézségekre, csak így tudunk igazodni a roppant változékony működési körülményekhez, legyen szó vendégfogadásról vagy vegyszermentes gazdálkodásról. A vendég is, a föld is elmondja, mit vár tőlünk, csak meg kell értenünk a jelbeszédüket" – zárta gondolatait Anna. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában