Informatika

2024.01.08. 10:00

Új biztonsági funkciók a Chrome böngészőben

A Google állítása szerint a Chrome Safety Check funkciója a program futtatása közben a háttérben ellenőrizni fogja, hogy a böngészőben elmentett jelszavak nem kerültek-e veszélybe.

Szijártó János

Erről a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) adott ki tájékoztatást az újév első napjaiban.
Eszerint a Chrome figyelmeztetni fogja az asztali verziót használókat akkor is, ha veszélyesnek minősített (Chrome Web Store-ból letöltött) bővítményeket használ. A legújabb verzió, amennyiben a „Biztonságos böngészés” funkció be van kapcsolva, blokkolja a Google által potenciálisan veszélyesnek minősített weboldalak listáján szereplő webhelyeket.

Emellett a Google kibővíti a Safety Check funkcióit azzal, hogy automatikusan visszavonja a jogosultságokat, például a felhasználók tartózkodási helyéhez vagy mikrofonjához való hozzáférést olyan weboldalak esetében, amelyeket már régóta nem látogatott meg az adott felhasználó. A Safety Check a túlzott számú értesítést megjelenítő webhelyeket is jelezni fogja, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára azok gyors letiltását. Az alkalmazás ezen kívül összehasonlítja a bejelentkezési hitelesítő adatokat a korábbi adatszivárgások során feltárt adatokkal és ellenőrzi a gyenge és könnyen kitalálható jelszavakat is, amelyek miatt a felhasználók könnyen eshetnek áldozatul támadásnak vagy egyéb jelszófeltörési kísérletnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában