Jármű-korszerűsítési program

2024.01.02. 12:00

Zajlik az egységesítés

Újabb mérföldkőhöz érkezett a vasúttársaság jármű-korszerűsítési programja. Mára valamennyi Flirt motorvonat egységes színtervvel közlekedik, az elsőként vásárolt, eredetileg piros-fehér járművek kívülről és belülről is megújultak, kék-fehér színt kaptak. Vármegyénkben rendszeresen közlekednek a Székesfehérvár–Tapolca szakaszon.

Benkő Péter

Balatonfüreden készül induláshoz a 028-as, átalakított motorvonat, már az új színekben

Fotó: Benkő Péter/Napló

A MÁV 2006 és 2010 között két lépcsőben hatvan darabot szerzett be ezekből a motorvonatokból, ezek voltak a piros Flirtök. Az egyre növekvő igényekre reagálva 2014. és 2016. között több lépcsőben, további hatvanhárom új motorvonatot szereztek be, ezek lettek a kék Flirtök. A típusok azonosak, alacsony padlósak, klimatizáltak, mosdóik zárt rendszerű WC-vel, wifivel felszereltek. Később úgy döntöttek, a régebbi flotta felszereltségét, műszaki színvonalát és arculatát az újabbakhoz igazítják, megújítva az utastájékoztató rendszert, eszközök töltéséhez használható dugaszolóaljzatokat és USB-töltőket elhelyezve az ülések mellett. Gondoltak a mozgássérültekre is, a vakok és gyengén látók egyértelmű tájékoztatására pedig Braille-írásos szövegeket helyeztek el a fedélzeten. Korszerűbb lett a videós megfigyelőrendszer. Az első felújított motorvonat 2020 novemberében állt forgalomba, most, decemberben pedig megtörtént az utolsó jármű átalakítása is.

Jelenleg a jóval régebbi, csehszlovák gyártmányú motorkocsikon és mellékkocsikon zajlik tovább az egységesítés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában