Az igazi vadász nem ismeri a kapkodást

2024.02.07. 17:30

A gyorsaság itt nem pálya: sokat tehetnek a megelőzésben a vadászat iránt fogékony emberek

Többször írtunk lapunkban a Balaton-felvidéken túlszaporodott vadállományról, a lakott területekre bemerészkedő vaddisznókról, befogásuk, kilövésük lehetőségeiről. A vadkárok ismertek, egyre gyakoribbak, ám a kilövés szigorúan szabályozott, de a megelőzésben sokat tehetnek a vadászat iránt fogékony, ahhoz kedvet érző emberek.

Benkő Péter

A szakember előnyben részesíti, tenyészti is a magyar vizslákat Fotó: Benkő Péter

Maróti Béla, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége életműdíjasa, nemzetközileg elismert teljesítménybíró, vadász és solymász lapunknak elmondta: valóban, az erdeinkben, például a Bakony, a Balaton-felvidék környékén élő nagyvadaknak nincs természetes ellenségük, ezért az embernek, a képzett vadásznak kell gondoskodni az egészséges állományegyensúly fenntartásáról, ha kell, csökkentve az egyedszámot. Ennek lényege, hogy a minőség javára tegyük. – Mielőtt egy megfelelő vizsgával, engedéllyel rendelkező vadász fegyverhez nyúl, vegye figyelembe vennie, hogy a szelekció során ne az egészséges, szaporodásra képes, hanem a selejtes, esetleg beteg, öreg vadat próbálja kiválasztani az állományból, ezzel javítja annak minőségét. Hiszen az állatnak, a vadnak is meghatározott az életkora, s látszik az egészségi, fizikai állapota, amit egy vadásznak muszáj felismernie.

A vadász kérdésünkre elmondja, a tavasz közeledtével többfajta vadásztanfolyamot szerveznek. Aki komolyan gondolkodik annak elvégzésén, az nem a gyors, intenzívnek mondott felkészítésre jelentkezik. – A kellő ismeretek elsajátításához a gyorsaság itt valóban nem pálya, egy vadász nem ismeri, nem ismerheti a kapkodást. Muszáj kellő időt, több hónapot szánni az ismeretek elsajátítására – mondja Maróti Béla, aki arra hívja fel a figyelmet, egy vadásztanfolyam azzal indul, hogy megtanítsuk az embereket a legnagyobb alázattal belépni a természetbe, s arra, hogy mi ott porszemként viselkedjünk. Mit jelent ez? Nem zenével, nem hangoskodva, az erdő-mező nyugalmát nem sértve lépünk a természetbe. Ezt a viselkedést elsajátítani az első és legfontosabb, még a fegyverválasztásnál is előbbre való dolog, mondhatni a fő cél.

Maróti Béla úgy fogalmaz, „eb egy vadász kutya nélkül”, azaz a vadászathoz a megfelelő kutyafajta kiválasztása is elengedhetetlen. – A fajtaválasztás területfüggő, nagyvadas részen utánkeresésre kiválóan alkalmas a véreb és a tacskó. Univerzális vadászkutya a vizsla, közülük az apróvadra kitenyésztett fajták hasznosak, bár a vizsla a sebzett vad nyomán is elvezeti a vadászt. Legértékesebb – egyébként hungarikum – a magyar vizsla rövid szőrű és drótszőrű változatban. Ha lakásban tartjuk, mert a család kedvence is egyben, az előbbit javaslom. A magyar vizslák nagyvad-utánkeresésre a lövéstől számított négy órán belül alkalmasak, ezt meghaladóan a tacskók vezetnek el a sebzett vadhoz – foglalja össze a vadászmester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában