International Day of Military Sport

2024.02.17. 07:38

A veszprémi Kolostorok és kerteket ellepték az egyenruhások, majd 2024 métert futottak (képgaléria)

A Nemzetközi Katonai Sporttanács az International Day of Military Sport eseménnyel ünnepli minden évben 1948. február 18-i megalakulásának évfordulóját, melynek keretében a tagországok katonái világszerte 100 ezren, egy napon futnak. Veszprémben a Kolostorok és Kerteket lepték el az egyenruhás – nem csak katona – futók, több, mint 450-en.

Juhász-Léhi István

Négyszázötvenen álltak rajthoz pénteken a Kolostorok és kertekben az egyenruhások

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A pénteki eseménnyel együtt Magyarországon helyőrségenként is több helyen lezajlott ez a rendezvény. Az esemény fő célja, hogy hangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmat a ,,Béke és barátság a sporton keresztül" jelmondat égisze alatt – derült ki. A rendezvény Veszprémben nem pusztán csak a békéért való futás, hanem lassan már egyfajta jelkép is a társfegyveres és rendvédelmi szervek közötti sikeres együttműködésről – fogalmaztak a rajt előtti pillanatokban.

Ezt az együttműködést erősítve Veszprémben 2015-től a társfegyveres és rendvédelmi szervek évről évre egymásnak adják át az esemény megrendezésének jogát. A Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ pénteken 8. alkalommal rendezte meg a Futás a békéért eseményt, idén 2024 méteres távon, ahol a katasztrófavédelem, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, vagy épen a kadétiskolák képviselői is megmérették magukat.

A Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, Bardon Tamás ezredes megnyitójában elmondta, Veszprémben a Futás a békéért egy hagyományos rendezvény. Kiemelte, nagyszerű dolog, hogy közel félezren vannak most együtt a fegyveres alegységek, a vonzáskörzet katonai szervezetei, valamint Veszprém rendvédelmi szervei és a kadétok. A sportesemény remek alkalom a csapatépítésre, és arra is, hogy pár szót is váltsanak egymással szolgálaton kívül is a társszervek képviselői. Hozzátette még: elsődleges, hogy fizikailag fittek, egészségesek legyenek az egyenruhások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában