Átalakítják a "hullamosót"

2024.02.17. 09:00

Bezárt a legendás dózsavárosi kocsma

Közel fél évszázadot ért meg vendéglátóipari egységként, magyarul kocsmaként a híres-hírhedt üzlet a Dózsavárosban. Most azonban egy időre lakat alá került mint presszó.

Benkő Péter

Egy veszprémi legenda

Fotó: Benkő Péter/Napló

A környékbeliek elmondása szerint az üzlet nem szűnik meg, ahogy hallották, tevékenysége változik csak, ha majd újra kinyitják. Mindenesetre a „hullamosó” nevet hallva szerintünk nincs olyan dózsavárosi, sőt veszprémi olvasó, aki ne tudná, mit jelentett egykor ez a hely. Engedjék meg, hogy a hozzá fűződő személyes emlékeimet röviden elmeséljem. Gyerekkorunkban naponta vagy naponta többször megfordultunk a helyiségben, természetesen a fagyikínálat miatt. Eleinte a fagylaltot bent mérték, majd a nyolcvanas évek elején nyitottak az utca felé egy ablakot. Bizonyára azért, hogy mi, gyerekek ne vegyüljünk el a tömegben. Bár ez nem is volt szándékunkban. A csokoládé, vanília íz mellett a kókusz, a narancs és a puncs dominált, aztán megjelentek különlegesebb ízek is, mint a pisztácia. Még később a flipper kedvéért jártunk oda, nagyon szerettük, már amikor szabad volt a gép.

A presszó furcsa nevét – de mindenki így ismerte – a temető közelsége miatt kapta, hogy pontosan miért, azt kegyeleti okokból nem szeretnénk részletezni. Mindenesetre nem volt olyan veszélyes üzem régen sem, mint azt a neve sugallta.

A vendéglátóegység a közelmúltig működött, reméljük, hamarosan átalakítva várja vendégeit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában