Eredmények, új szakok, rektorválasztás

2024.02.01. 14:00

Jubilál a 21. századi egyetem

Tartalmas évet zárt a Pannon Egyetem, mely idén ünnepli fennállásának hetvenötödik évfordulóját. Idén folytatódik az energetikai korszerűsítés, új szakok indulnak, és rektort választanak.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A 2023-as esztendőt értékelve Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a „legek” éve volt, a kezdeti várakozást is felülmúlta. Az intézménybe jelentkezők számát tekintve az elmúlt évtized legsikeresebbje volt a tavalyi, az országos átlaghoz viszonyítva duplájára nőtt a jelentkező hallgatók száma. Ez köszönhető az Európa Kulturális Fővárosa-címnek is, de kiemelten az egyetem elért eredményeinek, sikereinek. Az elmúlt évben Veszprémbe látogatott Jane Goodall, augusztusban Balatonalmádiban megrendezték a Balaton Solar Boat Challenge Boat világkupafutamot, több sportlétesítményt átadtak, elnyerték a 2027-es tájfutó-vb rendezési jogát. Az intézmény védjegye a fenntarthatóság. 

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja úgy fogalmazott, a veszprémi felsőoktatási intézmény a világ legjobb öt százalékában szerepel. Három nemzetközi, 1000, 1500 intézményt rangsoroló kiválósági sorrendben szerepel, a világon 20 ezer felsőoktatási intézmény van. A veszprémi regionális, országos hatókörű intézmény, az elmúlt évben az EFOTT házigazdája volt, megrendezte a 30. VEN-t és a Solar Boat világkupa futamot. A kancellár beszámolt az intézmény átfogó energetikai korszerűsítéséről; idén tavaszra elkészül a veszprémi alsó kampusz teljes felújítása, 40 százalékkal csökkent az egyetem energiaköltsége. Az infrastruktúra-fejlesztés idén folytatódik; terveik, hogy az évtized végére az intézmény valamennyi képzési helyén, kampuszán, valamennyi épülete 21. századi legyen. Korszerűsítik a veszprémi felső kampuszt, felújítják a tudósotthont, új kollégium építését, az ajkai kampusz bővítését tervezik. A versenyképességet új beiskolázási rendszer segíti, a jó képességű külföldi hallgatók számát szeretnék növelni.

Abonyi János rektorhelyettes arról beszélt, hogy a hetvenöt éves évforduló lehetőséget ad arra, hogy a kezdetekre emlékezzenek, az intézmény értékeit kiemeljék. Az egyetem kiemelkedő, összetartó közösség volt az alapításakor, az 1956-os forradalomban és az ma is. Az alapításhoz innováció kellett, tudományos igényesség, két kutatóközpont jött létre az egyetem mellett. Számos rendezvényt szerveznek idén, a fiatalokat is megszólítva. 

Elhangzott, hogy idén új szakok - pszichológia, üzleti adattudomány – indulnak, a képzési portfólió a piac igényeihez igazodik. 

A kancellár elmondta, Gelencsér András rektor mandátuma két egész és egy tört ciklus után idén június 30-án lejár. A fenntartó nyílt pályázatot hirdetett. Az lehet rektor, akit a Pannon Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma és az egyetem szenátusa is külön, külön megszavaz. A tisztségre egy pályázat érkezett, Abonyi János rektorhelyettesé. A szenátus február 29-én szavaz az intézmény új rektoráról, párhuzamosan a kuratórium is dönt. Az új rektor kinevezése július 1-jétől szól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában