Közösségi közlekedés

2024.02.08. 20:00

Tavaly minden rekordot megdöntöttek a járatokon

Tavaly összesen 837 millió utazást regisztráltak a MÁV-VOLÁN-csoport járatain, ami 118 millióval magasabb a 2022-es számoknál. A vasúti közlekedés – az infrastruktúra és a járműállomány folyamatos és nem titkolt kihívásai ellenére is – lendületesen növekszik hazánkban – közölték, hozzátéve, a belföldi és nemzetközi vonatokon tavaly mintegy 181 millió utazás történt, mely önmagában rekord.

Benkő Péter

InterCity vonat halad a Balaton-parton, a kihívások ellenére is rekord utaslétszámmal Fotó: Benkő Péter

A fentiekben meghatározó szerepet játszott a vármegye- és országbérletek rendszere, mellyel új utasokat sikerült a tömegközlekedés felé csábítani, és a bérleteknek köszönhetően a korábban is közösségi közlekedéssel utazók olcsóbban, egyszerűbben, szinte korlátozások nélkül vehették igénybe a szolgáltatásokat mind a vasúton, mind az autóbuszokon.

A csoport által bonyolított helyi, illetve a helyközi és távolsági buszközlekedést összesen 585 millió utazáshoz választották, különösen azokon a vonalakon és viszonylatokon, melyeken az elmúlt években fejlesztéseket hajtottak végre. 

Mindez együtt jól mutatja, hogy a magyar utasok körében egyre nagyobb a nyitottság és az igény arra, hogy az autózás helyett a fenntartható közösségi közlekedést válasszák, hiszen minden fejlesztéssel – legyen szó a nemzeti tarifaközösség irányába tett lépésekről, infrastrukturális fejlesztésekről vagy épp a járműállomány megújításáról – növelhető az utasszám, rövid időn belül vonzó alternatívává tehető a helyközi autóbuszos és vasúti közösségi közlekedés elsősorban az ingázók számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában