Vasút

2024.03.30. 10:00

Együtt utazni nagy élmény – és kedvezményekkel segítik

A jó idő közeledtével egyre többen vágynak arra, hogy csoportos utazás keretében jussanak el kiválasztott úti céljukhoz. A vasúttársaság tájékoztat a legfontosabb tudnivalókról, kedvezményekről.

Benkő Péter

A Balaton környéke mindig kedvelt célpontja a csoportosan utazóknak

Fotó: Benkő Péter/Napló

Csoportos utazás igényét a tervezett indulás előtt legalább öt munkanappal korábban jelentsük be – írják –, ez többféle módon megtehető, s így lehet igényelni díjmentes kísérői kedvezményt. A szervezőnek a visszaigazolást követően, de legkésőbb az utazás előtti napon kérnie kell a csoportos menetjegy kiállítását. Az utazásért felelős kísérő a visszaigazolás és díjmentes elszámolás hiányában az alanyi jogon járó kedvezményeket veheti igénybe együtt utazáskor.

A Balaton környéke mindig kedvelt célpontjuk a csoportosan utazóknak
Fotó: Benkő Péter/Napló

Jó tudni, hogy tizennégy éves korig minden gyermek utazása díjmentes. Érdemes utánanézni az óvodások, állami gondozott gyermekek, a legalább hat, tíz éven aluli gyermek együttes utazására vonatkozó szabályoknak, illetve a nappali oktatásban részt vevő legalább hat, tíz éven felüli diák utazásának, valamint tizennégy év feletti, nappali tagozatos diákok legalább hatfős csoportos utazása esetén nyújtott kedvezményeknek. A tizennégy–tizennyolc éves korú gyermekek legalább tíz főből álló csoportja és a velük utazó két nagykorú kísérő évente egyszer díjmentes utazásra jogosult.

Mindig nagy élmény egy csoportos utazás 
Fotó: Benkő Péter/Napló

Valamennyi csoportra vonatkozik, hogy az utazást a megjelölt napon és vonattal kell megkezdeni; ha a csoport ezt nem tudja megtenni, a bejelentett vonat indulása előtt legalább egy órával köteles a jegypénztárral az indulási időpont megváltoztatását közölni. Ha a menetjegy érvényességének első napja módosul, a jegy cserélhető. Ha a bejelentett utazást a csoport visszamondja, elhalasztja, és a vasútnak az előkészületkor már külön teljesítményei merültek fel, úgy kérheti költségei megtérítését. Visszatérítésre pedig akkor van lehetőség, ha a csoport az elszámoltnál kisebb létszámmal, alacsonyabb kocsiosztályban, rövidebb vonalon utazott, és ezt a jegyvizsgálókkal igazoltatja.

Együttes elhelyezés húsz főnél nagyobb csoportoknál lehetséges
Fotó: Benkő Péter/Napló

Gyakran előfordul az együttes elhelyezés kérése, amit általában húsz főnél nagyobb csoportoknál lehetséges hét nappal a tervezett indulás előtt, a lefoglalt ülőhelyeket az indító állomáson a vonat indulása előtt tíz percig tartják fenn.

Az utazás megtervezésével, bejelentéssel, lebonyolítással kapcsolatos kérdésekben a vasút ad részletes információkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában