Petíció a kis templomért

2024.03.10. 16:05

Falusi Mariann is vállalta a fellépést Berhidán

A kis templom megmentéséért aláírásgyűjtéssel egybekötött zenés délutánt szervez március 17-én a berhidai közparkban a Status Quo Csoport. A rendezvény célja nemcsak a szórakoztatás, hanem a műemlékvédelmet élvező, egyedi értéket képviselő középkori Szent Kereszt-templom megmentésére, állagának megóvására, illetve felújítására indított petíció támogatóinak toborzása is.

Benkő Péter

A kis templom megmentéséért aláírásgyűjtéssel egybekötött zenés délutánt szerveznek március 17-én a berhidai közparkban, ahol Falusi Mariann is fellép

Fotó: Status Quo Csoport

Simon Gyula, a csoport vezetője elárulta, a koncert különlegessége, hogy a helyi és közeli települések művészei mellett a berhidai gyökerekkel bíró, kiváló dzsesszénekest, Falusi Mariannt is a fellépők között üdvözölhetik a Lakath parkban. 

A Pa-Dö-Dő duó tagjaként, majd szólókarrierjével hódító művésznőnek mély gyökerei vannak Berhidán, ami nevében, családjának múltjában is tetten érhető. A történet egészen az 1880-as évekig vezet vissza, amikor Berhida utcáiban három Falussy testvér élt: Lajos, Gábor és Julianna. Falussy Lajos, a pékmester 1888-ban született, két fia, Lajos és István közül az utóbbi Mariann édesapja. Csakhogy, amikor István születését az akkori hivatalban bejelentették, a családnevét rosszul jegyezték fel, így maradt a Falusi név. A művésznő életpályája rendkívül színes, számos elismerésben volt része, és 2011-ben Aranyegér díjat kapott a Bye-bye Szása című dal szövegéért, ugyanekkor az Artisjus-díjat is elnyerte.

A rendezvény célja nemcsak a szórakoztatás, hanem a műemlékvédelmet élvező, egyedi értéket képviselő középkori Szent Kereszt-templom megmentésére, állagának megóvására, illetve felújítására indított petíció támogatóinak toborzása is
Fotó: Status Quo Csoport

A templom csillagai című rendezvényen a sztárvendég mellett fellép a szintén népszerű Rács Richárd szintetizátorvirtuóz, valamint a hagyományőrző Vadrózsa Citerazenekar és a Cseber Veder Táncműhely.

– Azt kérjük – mondja Simon Gyula –, akinek még nem volt alkalma aláírásával támogatni a kis templomért indított petíciót, most tegye meg, mert, mint tudjuk, látjuk, az épület veszélyben van. Az omladozó tetőt ugyan már kijavították, de a további terveket nem ismerjük, emiatt fontos élni a lehetőséggel. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában