Autizmus-világnapi programsorozat

2024.03.30. 20:00

Kék léggömbök az ajkai Csónakázó-tónál

Kék léggömbökkel a kezükben sétálták körbe a Csónakázó-tavat több mint százan. Az autizmus-világnapi programsorozatot hetedik alkalommal szervezték meg Ajkán.

Tisler Anna

Idén új helyszínen, a Csónakázó-tónál tartotta a rendezvényt az Egy kis segítség barátaimtól alapítvány, amely a Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tanuló diákokat támogatja. Az érdeklődőket március 30-án  reggel 9 órától várták érzékenyítő foglalkozásokkal, valamint Ozorai Sándor vízitúrázó és oktató kenuzással. A Tovafutók SE ebben az időpontban szervezte a Fogd meg a Tovafutó nyuszit futóversenyt gyerekeknek. A sportolók és hozzátartozóik közül sokan világnapi rendezvény tiszteletére kék pólóban jelentek meg. Az autizmus jelképe a kék, amelynek ezer árnyalata van, jelezve, hogy mindannyian másfélék és sokfélék vagyunk. A délelőtt folyamán a szakemberek bemutatták azokat az eszközöket, foglalkoztató füzeteket, amelyekkel az autistákat fejlesztik.

Fotó: Gyarmati László

Nagyné Balassa Szilvia, a Molnár Gábor-iskola főigazgató-helyettese elmondta, hogy ha a spektrumzavart időben észreveszik, és elkezdik a szakemberek a gyermek fejlesztését, nagyon jó eredményeket érnek el. Az ezzel az állapottal élők között vannak élsportolók, nagyon magas intelligenciahányadossal rendelkezők. Ajkán a Molnár Gábor-óvodába és -iskolába is járnak ilyen gyerekek, ahogy az általános tantervű intézményekbe is, hozzájuk fejlesztő szakember jár rendszeresen. Náluk a szociális képességeket kell fejleszteni, például az érzelmek kifejezését, a társas kapcsolatokat. 

A világnapi programsorozat keretében az intézmény rajzpályázatot hirdetett. A beérkezett rajzokat, amelyek az elfogadást, a barátságot ábrázolják, az iskola ablakaiban tekinthetik meg az érdeklődők. Alkotásokat küldött az ajkai Csodavár Általános Iskola és az Eötvös Loránd–Kossuth Lajos Általános Iskola, a halimbai Dr. Szalai Miklós Általános Iskola, az ajkai Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI, a győri  Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI, az Ajka Városi Óvoda Vizikék, Zöldikék és Patakparti intézményegysége és a zalahalápi Csontváry általános iskola.

Fotó: Gyarmati László

A Piknik terasz spirulina kék algával készült mindenmentes süteményt készített az alkalomra, a bevételt a Molnár Gábor-iskola Egy kis segítség a barátaimtól alapítványa számára ajánlotta fel. 

Az  Egyesült Nemzetek Szervezete 2007-ben úgy döntött, hogy április 2-a legyen az autizmus világnapja. A cél, hogy ráirányítsa a figyelmet az autizmus-spektrumzavarra, amellyel tízmilliók élnek világszerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában