Pótolták a hiányzó emléktáblát

2024.03.16. 13:00

Eötvös Károly élete példa a mai ember számára is

A Szívügyünk Balatongyörök közösség tagjai pótolták a Szépkilátóról a hely felújítása óta hiányzó azon táblát, amely Eötvös Károly csodálatának állított emléket korábban.

Tóth B. Zsuzsa

Az avatóünnepségen a csoport alapítói közül a vezető Bánkiné Király Zsuzsanna arról beszélt, 13 éven át örvendeztették meg az arra járókat Eötvös Károlynak a táblán álló szavai. – Egy év alatt nem sikerült helyreállítani a régi táblát. A településen alakult aktív, tenni akaró közösség szívügyének tekintette, hogy pótolja az idézetet. Az írók, költők nálunk jobban ki tudják fejezni azt, amit mi is érzünk, gondolunk – mondta Bánkiné, és hozzátette, hogy a jövőben tervezik hasonló emlékhelyek kialakítását. 

Bánkiné Király Zsuzsanna arról beszélt, hogy a tenni akaró közösség szívügyének tekintette, hogy pótolja az idézetet
Bánkiné Király Zsuzsanna arról beszélt, hogy a tenni akaró közösség szívügyének tekintette, hogy pótolja az idézetet
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kiss László Tibor megköszönte a csapatnak, hogy a tábla elkészült és a helyére került. – Büszke vagyok rá, hogy a csapat tagja lehetek, úgy érzem, méltó teljesítmény a tábla elkészülte a mai naphoz és Eötvös Károlyhoz egyaránt, aki 1842. március 11-én született. 1875-ben négy barátjával körbejárta a Balatont, és Eötvös nem csak a táj szépségét, hanem az ott élő embert is észrevette, szívügyének érezte mindazt, amit a környéken látott. A márciusi forradalom híve volt, amikor az Almásy–Nedeczky-féle összeesküvés volt, csatlakozott ahhoz. Nedeczky itt lakott a Fekete-kastélyban, Eötvös gyakran meglátogatta, lázadtak kicsit, változtatni akartak az ország sorsán, ebben pedig nagy segítségükre volt Nedeczky nagybátyja, Deák Ferenc. Összeesküvést terveztek, és, bár az elbukott, de azt mondta Deák kettejüknek, hogy nézzenek körül az ország e kis darabján, ezért érdemes tenni, harcolni. Eötvös e szavakat sosem felejtette el, egész életében ennek tudatában tevékenykedett. Életútja példa, üzenet számunkra, nekünk is meg kell tennünk mindent, ki kell tartanunk a környezetünkért – mondta Kiss László Tibor. 

Kiss László Tibor szerint Eötvös Károly életútja példa lehet ma is minden balatongyöröki ember számára
Kiss László Tibor szerint Eötvös Károly életútja példa lehet ma is minden balatongyöröki ember számára
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fésűné Bálint Gizella Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című kötetéből olvasta fel a Szépkilátóról írt sorokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában