Különleges állatvilág

2024.03.07. 22:00

Őszapó, a bájos, félénk kismadár

Vannak az etetőt harsányan uraló madarak, mint például a széncinegék vagy a meggyvágók, vannak a csapatban érkezők, a zöldikék, a verebek, a tengelicek, míg rendszeresen feltűnnek a szerényebb kismadarak, amelyek türelmesen kivárják sorukat.

Szijártó János

A háttérből figyelve kivárják azt a pillanatot, amikor az etető üres. Ilyen többek között a csodálatos színekben pompázó vörösbegy, és a kedves, apró csőrű kismadár, az őszapó. Amikor ,,tiszta a terep", óvatosan megközelíti az etetőt, és csipegetni kezd a cinkegolyóból. A bájos kismadár hazánkban gyakorlatilag mindenütt megtalálható.

Az őszapó a cinkegolyó felé kacsingat, madáretetési időszakban szívesen csipeget belőle
Az őszapó a cinkegolyó felé kacsingat, madáretetési időszakban szívesen csipeget belőle
Fotó: Szijártó János/Napló

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület leírása szerint védett, eszmei értéke 25 ezer forint. Társas madár, a fiókák kirepülését követően mindig csapatban mozog. A hím és a tojó hasonló, a kirepülő fiatalok homloka és feje oldala sötét. Tavasztól rovarokkal, pókokkal táplálkozik, ősztől pedig fokozatosan áttér a növényi táplálékra. Állandó madár, télen az etetők környékén is feltűnik, persze, csak ott, ahol talál számára megfelelő eleséget. A cinkegolyó a kedvence, amelyből a téli madáretetési időszakban szívesen csipeget apró csőrével. 

Egyébként szinte egész Európában, valamint Ázsia nagy részén él őszapó. Magyarországon erdőkben, bokrosokban, árterekben, parkokban, lakott területeken egyaránt találkozhatunk vele, a sík, növényzetben szegény területeket viszont kerüli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában