Ünnepi megemlékezés és koszorúzás

2024.03.15. 14:35

Sikerélmény, tapasztalat – újabb célt tűzött ki Veszprém (galéria)

A tavalyi sikerélmény révén a város újabb nagy céljáról is szó esett az ünnepi megemlékezésen és koszorúzás kapcsán, melyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc százhetvenhatodik évfordulója tiszteletére rendeztek a Dózsa György téren március 15-én. Az ünnepi beszédet, diákok rendhagyó műsorát követően megkoszorúzták egykori hőseink emlékművét.

Benkő Péter

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc százhetvenhatodik évfordulójára emlékeztek Veszprémben. Az ünnepségen részt vett Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is

Fotó: Fülöp Ildikó

A Himnusz eléneklése után Porga Gyula polgármester emlékezett a magyar szabadságvágy kinyilvánításának ünnepére. 
– Március tizenötödikére, Petőfire és a Nemzeti dal hitvallására minden magyar korosztály sajátjaként tekint. Nincs, aki legalább ilyenkor ne érezné át kulturális, nyelvi közösségünk összetartó erejét. Az ünnep szívbe forró kérdésével, az arra adandó válasszal egybeforraszt bennünket.

Porga Gyula: Mi, magyarok a leigázottságot nem tűrjük. Európa szívében identitásunkat óvva élünk, túlélésünk záloga szeretni önmagunkat
Fotó: Fülöp Ildikó

Mi, magyarok a leigázottságot nem tűrjük. Európa szívében identitásunkat óvva élünk, túlélésünk záloga szeretni önmagunkat. De mi is a magyar szabadság? A márciusi ifjak helyzete egyértelmű volt, ma merőben más, Magyarország független, szabad, ahol bármi kimondható, mi több, követelhető. De elég jól élünk-e a szabadsággal, mely Petőfiéknek vágyálmuk volt csupán. Az a dolgunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki rendelkezésünkre álló lehetőségeinkből, személyesen és közösségben – mondta el a polgármester, aki szólt a tavalyi Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) esztendejéről, melyben a visszajelzések alapján jól teljesítettünk, megannyi életgazdagító élményt, katarzist, libabőröztető pillanatot megélve. Az élet szépségeiből kötve csokrot, éreztük, küzdelmeinknek van értelme, célja – emlékezett, s beszélt arról, a „rabok legyünk vagy szabadok?” kérdés új és új formában ma is felmerül, a szabadság ugyanis nem adottság, tennünk kell érte – hagyományaink, szokásaink ápolásával, kulturális teljesítményünk javításával, nyelvünk ápolásával. 

– Nehéz időkben a megmaradás vagy a felemelkedés nem képzelhető el oktatás, kultúra, tudomány, hazaszeretet nélkül. De a kultúra intellektuális forrás, kapcsolatteremtő eszköz, növeli ellenálló képességünket, épít és felvértez, nyitottá tesz mások el- és befogadására. Büszkén valljuk, Veszprém mindezt tudja, ezért is nagyszerű hely.

Veszprém tavalyi sikerélménye révén újabb célt tűzött ki
Fotó: Fülöp Ildikó

Porga Gyula büszke veszprémiként elmondta, csupa nagy betűvel írtuk fel városunk nevét Európa kulturális térképére, mércét állítva magunk számára. De újabb célkitűzésük is ambiciózus, azt határoztuk el, hogy 2030-ra a kontinens legélhetőbb városai közé tartozzunk. De ma jobban hiszünk saját tetterőnkben, már van tapasztalatunk nagy dolgok kivitelezésében, a sikerélmény önbizalmat ad, ezzel a hittel kezdünk neki az újabb hét év feladatainak. Bátran, akár dicső ’48-as elődeink.

A Kossuth Lajos azt üzente című rendhagyó előadás részlete
Fotó: Fülöp Ildikó

Az ünnepi beszéd után a Veszprémi Szakképzési Centrum Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum színjátszó csoportjának Kossuth Lajos azt üzente című rendhagyó előadását láttuk, a színdarabot Pékné Beke Renáta írta és tanította be. Majd a díszőrség felállítása után elkezdődött a koszorúzás, honvédségi szervezetek, az önkormányzat, a Pannon Egyetem, oktatási intézmények, pártok, civil szervezetek képviselői rótták le kegyeletüket az emlékműnél.

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában