Sikeres megállapodás

2024.03.07. 20:00

Testvérmegyei szerződést kötött Veszprém vármegye egy mongol tartománnyal (galéria)

Veszprém vármegye és a mongóliai Bayankhongor tartomány csütörtökön testvérmegyei szerződést kötött a megyeházán. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnökének jelenlétében ünnepélyesen aláírták az erről szóló okiratot, amely felöleli a gazdaság, a kultúra, az oktatás, az idegenforgalom és a foglalkoztatás területét is.

Juhász-Léhi István

Az aláírást követően Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke kijelentette, számos olyan ország van Magyarország partnerei között, ahol nemcsak a központi kormányzat, a két törvényhozás között vannak erős kapcsolatok, hanem tartományi szinten is. Szerinte ez azért is fontos, mert stabilitást ad ezeknek a kapcsolatoknak. 

Engbet Erden, a mongóliai Bayankhongor tartomány elnöke, valamint Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke írta alá az együttműködési megállapodást
Engbet Erden, a mongóliai Bayankhongor tartomány elnöke, valamint Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke írta alá az együttműködési megállapodást
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Elmondta, hogyha széleskörű, szerteágazó a kapcsolatrendszer, és több lábon áll, akkor biztos, hogy van olyan láb, amely erősen tartja az egészet. Rámutatott, ezek a kapcsolatok azért vannak, hogy az emberek, a közösségek között kapcsolatotokat teremtsenek.

Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, számos tudós kitartó munkájának köszönhetően ma már olvashatunk a mongolok és a magyarok közötti kapcsolatról. Veszprém vármegyei tudósok a XIX. század végén, a XX. század elején végeztek komoly kutatásokat Mongóliában. Egyikük Lóczy Lajos földrajztudós, a másik a veszprémi születésű Cholnoky Jenő földrajztudós, aki egyebek mellett Mandzsúriában felszín alatti kutatásokat végzett. A közös történelmi szálak és gyökerek mind-mind olyan kapcsolatok, amelyek összekötik a két népet. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy a fejlődés érdekében segíthetik egymást a felek nemcsak a gazdaság, a kultúra, az oktatás, hanem az idegenforgalom, a mezőgazdaság és a foglalkoztatás területén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában