Kötelességünk megemlékezni 1848-ról

2024.03.15. 19:01

Ünnepi megemlékezés domborműavatással Sümegen

Ramassetter Vince új domborművét avatták fel Sümegen a Kisfaludy téri Panteon falán a március 15-ei ünnepi műsor részeként.

Szijártó János

Az idei ünnepségen Ramassetter Vince új domborművét avatta fel Végh László (balról) polgármester, Turi Török Tibor szobrászművész és Kaiser Mihály, az Öregdiákok Baráti Körének elnöke

Fotó: Szijártó János/ Napló

Az ünnepélyes zászlófelvonás után Végh László polgármester mondott ünnepi beszédet. 

– Kötelességünk megemlékezni 1848-ról, s arról a nagy nemzedékről, amely beteljesítette küldetését. Ők akkor nem tudták, hogy történelmet írnak, csak tették a dolgukat. Megalakult a nemzetőrség, megválasztották a parancsnokokat, köztük a sümegi Kisfaludy Móricot. Amikor aztán fegyvert kellett fogni, földművesek, földbirtokosok, iparosok és kereskedők hagyták ott civil foglalkozásukat, családjukat a nemzeti közösség védelme érdekében. Az önkéntesek egyik befogadója volt Sümeg, ahonnan 1200 ember indult útnak a fehérvári táborba – idézte fel a 176 évvel ezelőtti eseményeket Végh László.

 

Fotó: Szijártó János

A polgármester szavai után leplezték le Ramassetter Vince új domborművét, amelyet Nagy József főesperes-kanonok áldott meg, az avatóbeszédet pedig Kaiser Mihálytól, az Öregdiákok Baráti Körének elnökétől hallhatták az érdeklődők. Ő volt az, aki a dombormű létrehozásának gondolatát felvetette, majd annak elkészítését is mindvégig menedzselte. Beszéde végén köszönetet mondott az alkotónak, Turi Török Tibor Podmaniczky-díjas szobrászművésznek, majd ünnepélyesen átadta a városnak az egykori mecénást ábrázoló műalkotást. A rendezvényen közreműködött a Batsányi Táncegyüttes, a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület, és szavalt Remete Réka, a Kisfaludy-gimnázium tanulója. Az ünnepség koszorúzással és a Szózattal fejeződött be. 

Fotó: Szijártó János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában