Támogatást kapnak a települések

2024.04.18. 17:30

A Magyar falu program 18 Pápa környéki települést támogat

Összesen 81 millió forintot meghaladó támogatásban részesül a Pápai járás 18 települése. A Magyar falu program keretében az ötezer lélekszám alatti községek többek között játszótereket, önkormányzati ingatlanokat, temetőket újíthatnak fel.

Haraszti Gábor
Nyárádon korábban a művelődési ház újult meg
Gannán a hivatal épülete kapott új külsőt
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

2019 és 2023 között a Magyar falu program pályázatainak köszönhetően valamennyi ötezer lakos alatti település nyertesnek mondhatja magát, hiszen mindegyikük részesült már támogatásban. A legutóbb meghirdetett program és a megítélt támogatások esélyt adnak az önkormányzatok számára – az alapvető közfeladatok ellátás céljából – az önkormányzati tulajdonban lévő óvodai épület felújítására, korszerűsítésére, óvodai férőhelybővítésre, az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére és korszerűsítésére, továbbá az önkormányzati tulajdonban lévő és működő temetők kis léptékű fejlesztésére, az önkormányzatok közfeladatainak ellátásához kapcsolódó eszközök beszerzésére, a közterületi játszóterek, közterületi fitneszparkok, óvodai játszóudvarok építésére és fejlesztésére, falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás biztosításához szükséges busz, valamint a belterületi közterület fenntartását biztosító eszközök beszerzésére.

Kovács Zoltán új gépeket adott át Magyargencsen
Kovács Zoltán új gépeket adott át Magyargencsen
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Pápai járásban a legutóbb közzétett lista szerint fejleszthetik az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat, megújulhatnak az óvodai játszóudvarok, játszóterek, szebbé tehetik a temetők környezetét, kommunális eszközökkel gazdagodhat a falu, melyek az önkormányzati közfeladatok hatékony ellátását biztosítják.

Nyárádon korábban a művelődési ház újult meg
Nyárádon korábban a művelődési ház újult meg
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Óvodai játszóudvar és közterületi játszóterek fejlesztésére Adásztevel közel 3 millió, Nemesgörzsöny közel hatmillió, Németbánya mintegy 1,5 millió, Pápasalamon 5,5 millió forint pályázati forrást nyert el. A temetők és azok környékének rendbetételére Döbröntén 4,2 millió, Mihályházán 5,3 millió, Nemesszalókon közel 6 millió, Nyárádon 6 millió forint jut. A pályázati kiírásban népszerű volt az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése című projekt, melyre Bakonyjákó ötmillió, Homokbödöge 2,5 millió, Kemenesszentpéter közel tízmillió, Nagydém 3,5 millió, Nóráp 4,3 millió forintot fordíthat. Kommunális eszköz beszerzésére öt település pályázott sikeresen, Béb 3,8 millió, Gecse 4,5 millió, Békás 6 millió, Takácsi 4,3 millió, Vaszar 3,3 millió forint értékben vehet eszközöket. A pályázatokat 2024. január 19-ig kellett benyújtani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában