A színház gyógyító erejéből mindenkinek jut

2024.04.03. 14:00

A lélekgyógyító fesztivál előestéjén: autizmus világnapja a Petőfi Színházban

A Petőfi Színház kinőtte az eredeti szerepét – nem mintha az kicsi lenne. Profán hasonlattal élve olyan, mint valami szeretet- és jóságreaktor, amely mind több és több energiát termel. Az autizmus világnapján tartott nagyszabású rendezvényen ismét megbizonyosodhattunk erről.

Hankó András

„A jótettek javarészt titokban születnek. Semmiféle műszer nem jelzi őket, semmiféle statisztikai apparátus nem készít róluk táblázatot. De jelenlétük csak annál valóságosabb” – idézte köszöntőjében Pilinszky János sorait Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, majd így folytatta: „Míg a szándék a lélek legmélyén születik, az abból kibontakozó cselekvés nagyon is megragadható. Úgy hiszem, éppen olyan ez, mint a művészet maga, melynek megjelenési formái szintén a lélek zugaiban fogannak, ám a valóságban öltenek testet. Ritka kegyelmi pillanat az, amikor egy ötlet és a művészet egyesített erővel válik érzékelhető valósággá. Ennek vagyunk ma tanúi a Veszprémi Petőfi Színházban, amely 2023. január 1-je óta autizmusbarát intézmény.” 

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A minősítés elsősorban Kellerné Egresi Zsuzsannának, a színház igazgatóhelyettesének és kreatív menedzserének köszönhető, aki régóta jó kapcsolatot ápol a veszprémi AutiSpektrum Egyesülettel és annak vezetőjével, Brokés Judittal. Az egyesület az autisták különleges igényeit közvetítette a teátrum felé, amelyeket a színház a saját találékonyságát és lelkesedését bevetve valósított meg. Kedvezményeket dolgozott ki, ötletes, a színházi élmény zökkenőmentes befogadását az érintettek számára lehetővé tevő támogatókészletet állítottak össze, amelybe még egy hangtalan, az előadást és annak közönségét semmilyen módon meg nem zavaró, az autisták motorosingereinek levezetésére szolgáló játékot is beletettek. A készlet ráadásul egy, a színházi miliőhöz illő kék szaténtáskába kerül, amelyet az intézmény varrodájában készítettek.

Az igazgatóhelyettes asszony nem győzte hangsúlyozni a megjelenteknek: igazából kevés szükséges ahhoz, hogy az autisták és a másmilyen kihívással élők is akadálytalanul részesülhessenek a színház, a kultúra csodájában. Az anyagi ráfordítás minimális, az eredmény viszont annál átütőbb. Veszprémben, a színház köré csoportosuló népes közösségben például megvalósult, hogy aki nem tud vagy nem akar segíteni, az legalább ne ártson. Már előrébb vagyunk. A világban is nagy szükség lenne mostanság az effajta hozzáállásra, mutatott rá Kellerné Egresi Zsuzsanna. A hazai színházak és kulturális intézmények mindenesetre nyitottak a kezdeményezésre, így közülük egyre többnek a bejáratára kerülhet ki az Autizmusbarát Intézmény matrica, amelynek grafikáját a Petőfi Színházban tervezték meg. 

A mostani eseményen a békéscsabai Jókai Színház, a budaörsi Latinovits Színház, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, valamint veszprémi a Kabóca Bábszínház, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Laczkó Dezső Múzeum képviselői vették a minősítést. A lista távolról sem teljes, ugyanis a friss csatlakozók között ott van például a Veszprémi Művészetek Háza is, amely országos szinten is az élen jár a mindenféle értelemben vett akadálymentesítésben.

Az esemény második részében az igazgatóhelyettes asszony a 2024. április 19. és 21. között megrendezendő VII. Lélektől Lélekig Színház Gyógyító erejének fesztiválja programját ismertette. Borítékolható, hogy az eredetileg az ő ötlete nyomán megszületett – egy ideje már külföldi művészeket is felléptető – összművészeti fesztivál idén is tömegeket vonz majd. Egyedülálló különlegességekre számíthatunk, így például a néhány éve pár óra alatt minden előjel nélkül, máig kiderítetlen okból lebénult fiatal táncművész, Horváth Renátó életét, küzdelmeit bemutató Testbe zárt ima című táncelőadásra, a két, egymástól merőben eltérő egyéniség összecsapását sok-sok humorral ábrázoló Balkon kilátással című vígjátékra, illetve a lengyelországi Lublinból érkező Teatroterapia Lubelska színművészei előadta Makrancosok című színműre. A Petőfi Színház egyebek mellett a rákbetegség témáját különleges módon körüljáró Happy Ending című drámával, a gyásszal foglalkozó IMAgináció című prózai színművel készül, emellett az érdeklődők megtekinthetik a Vuk című mesejátékot is. Tóth Gabi Ki ítélkezhet? című koncert-beszélgetését valószínűleg ugyancsak hatalmas érdeklődés kíséri majd. (A fesztiválról természetesen részletes tudósítást adunk majd.)

E fesztivállal felbecsülhetetlen értéket teremtett a Petőfi Színház. Ám lényegében ezt teszi az év minden napján, a szépbe, a jóba vetett rendíthetetlen hittel. A szó legnemesebb értelmében küldetése van. Az államtitkár asszony frappánsan foglalta össze, hogy miről is van szó: „Gyakran érezzük úgy, hogy az útjelzőket folyton kihúzzák vagy áthelyezik. Vannak mégis köztünk sokan, akik összeszedik és újból leszúrják azokat. Ilyen a Veszprémi Petőfi Színház vezetősége és kollektívája.” Köszönet érte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában