Fiatalok egészsége a tét

2024.04.05. 19:43

A veszprémi IKSZ is támogatja az energiaital-törvényjavaslatot

Két kormánypárti országgyűlési képviselő, Hollik István (KDNP) és Nacsa Lőrinc (KDNP) benyújtotta az országgyűlésnek a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslatot, ami azt jelenti, hogy tilos tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben meghatározott energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

Juhász-Léhi István

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség fontosnak tartja, hogy a törvényjavaslat mellett kiálljanak

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Ennek kapcsán tartott pénteken sajtótájékoztatót az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) veszprémi szervezete.

Halmay Gábor, az IKSZ ügyvezető alelnöke, önkormányzati képviselő elmondta, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség fontosnak tartja, hogy a törvényjavaslat mellett kiálljanak, hiszen szövetségük javaslatait is támogatva készülhetett el a törvényjavaslat. 

– Aggályosnak tartjuk azt, hogy középiskolás és általános iskolás fiatalok a koffeintartalmú energiaitalokat napi rendszerességgel és korlátlan mennyiségben fogyasztják és fogyaszthatják. Ilyen formában hiánypótló törvényjavaslat, amit támogatunk – fogalmazott Halmay Gábor, aki konkrét, a törvényjavaslat általános indoklásából több adatot is kikérve, példákkal is felhívta a figyelmet a veszélyekre. Eszerint a rosszullétekkel érintettek 74 százaléka –, akik energiaitalt fogyasztanak – 18 év alatti fiatal, és főként a 15–16 éves korosztályból kerül ki. Úgy vélte, hogy ezen mindenképpen változtatni kell. Azt még szomorúbbnak nevezte, hogy alkohollal együtt fogyasztják a fiatalok az energiaitalokat. Rámutatott, mindkettőnek más-más élettani hatása van, különösen a fejlődő szervezetre. 

– Legfőbb érveink egyike pedig az, hogy az  egészségügyi ellátásra szoruló energiaital-fogyasztók 70 százaléka a tizennyolc év alattiak közül kerül ki – mondta, és hozzátette, a felnőttekre ugyanúgy vonatkozik az a tény, hogy ezen italok a szívizom működését fokozzák, növelik a pulzusszámot, a vérnyomást, és vízhajtó hatásuk miatt a vitaminok és az ásványi anyagok 60 százaléka kiürül a szervezetből.

– Ha hozzászokik a szervezet a napi szintű energiaital-bevitelhez, olyan koncentráció- és figyelemzavart okozhat, amely magával hozhatja a tanulmányi eredmények romlását is – mondta. Kérdésre válaszolva elhangzott, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséggel célul tűzték ki a teremtett világ védelmét, aminek része az egészség megőrzése is. 

Végezetül elmondta, a törvényjavaslat előkészítését széleskörű társadalmi egyeztetés előzte meg az oktatási intézményekkel, egészségügyi szervezetekkel, ifjúságnevelő szervezetekkel. Reményei szerint hasonló hatást érhetnek majd el ezzel a törvényjavaslattal, mint amikor a nem dohányzók védelméről szóló törvényt fogadta el az Országgyűlés. 

A törvényhozás a tervek szerint szerdán tárgyalja a törvényjavaslatot, ami nyárra hatályba is léphet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában