Tavasz a veteményesben

2024.04.14. 16:49

Elkezdődött a piaci palántaszezon – Pár trükk a korai vásárláshoz, kiültetéshez

Megjelentek a palánták a zirci piacon április idusán, ám a hónap közepétől az eddig nyárias időjárás hűvösebbre vált, ezért eláruljuk azokat a trükköket, amelyeket a növendékparadicsomok és -paprikák vásárlásánál és kiültetésénél most érdemes alkalmazni.

Rimányi Zita

A zirci piacon beszélgettünk ügyesen kertészkedőkkel, veteményest gondozókkal, és ezúttal főként a palántaválogatás volt a téma, mert megjelentek az árusok asztalai között a növendékparadicsomok és -paprikák. A gyakorlottabbak szerint az időjárást érdemes figyelni, mert lehűlésre számíthatunk, és emiatt kérdezzük meg az árust, a termelőt, edzettek-e már palántái, azaz aludtak-e már kint a szabad ég alatt, szoktatta-e már őket a hűvösebb éjszakákhoz. Ha még nem, ha csak fólia alatt vagy üvegházban nevelkedtek eddig, akkor még nem eléggé ellenállóak, a szélsőséges viszonyok ellen még nem szereztek védettséget, márpedig a hajnali hidegek nekik ilyenek. A Bakonyban pedig pár helyen fagyhat is mostanában a kora reggeli órákban – állítják a tapasztaltabb helyiek. Megoldást jelenthet korai kiültetés esetén, ha éjszakára fátyolfóliával takarjuk le a kertünkbe kikerült neveltjeinket. A kiültetés időpontját egyébként is jó megfontoltam megtervezni.

Békefi József Zirc-Tündérmajorban foglalkozik palántákkal. Magának, a barátainak már húsz éve nevel, a piacra két éve hozza ki Bibit és társait
Békefi József Zirc-Tündérmajorban foglalkozik palántákkal. Magának, a barátainak már húsz éve nevel, a piacra két éve hozza ki Bibit és társait 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Zirc egyik jól működő közössége a többi közt a vásárra járóké, és a piaci eszmecsere jóízű. Így beszélgettünk Békefi Józseffel, aki Tündérmajorban foglalkozik palántákkal. Magának, a barátainak már húsz éve nevel, a piacra két éve hozza ki Bibit és társait, ugyanis nyugdíjasként lelkesedett fel annyira, hogy többet foglalkozzon ilyesmivel. Egyébként szakmatársunknak nevezhetjük újságíróként, mert a médiához kötődött korábban a munkája. A koktélparadicsomnál szerinte az a fontos, az elvárás, hogy édes legyen a kis bogyók íze, és fürtökben teremjenek, viszonylag korán. A fehér paprika, amit ajánl, húsos, egy igazi lecsónak való, és maga a növény nem nő nagyra, ezért azok kedvelik, akik nem szeretnek kordonozni, nem akarják karóhoz kötözni a szárakat. Az enyhén csípős és illatos fajta pedig szerinte férfiaknak való, szalonna mellé. Az örökszív nagyságú, formájú termést hozó paradicsom véleménye alapján befőzésre való, jóízű, szaftos, családi paradicsom, mert akkora, hogy hárman ehetnek meg egyet. Összehozza az embereket.

Már látszanak a bimbók a paradicsom- és a paprikapalántákon, válogathattak köztük a zirci piac vásárlói
Már látszanak a bimbók a paradicsom- és a paprikapalántákon, válogathattak köztük a zirci piac vásárlói
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A termelő javaslata alapján a február 24-én, akörül vetett palántákat már kiültethetjük, ha az utóbbi egy hétben az árus, akitől vettük, hozzá hasonlóan már a szabadban tartotta azokat. Tapasztalatai alapján öt fokig a paradicsom nem fázik, két napon át bírja a hűvöset, ha tovább tart, azt nem szereti. A paprika a kényesebb szerinte, azt inkább később ültessük ki a veteményesbe, mostanában inkább csak fólia alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában