Hagyományőrzés

2024.04.29. 11:30

Hatalmas érdeklődés kísérte a Szent György-napi kihajtást

Rengeteg látogató érkezett a Hegymagasi Piactérre szombaton a tavaszi jószágkihajtás alkalmából.

Szijártó János

Szép, tavaszi idő és estig tartó szórakoztató programok várták az érdeklődőket a családias, egyben magával ragadó környezetben.
Az immár második alkalommal megrendezett program részeként már reggel 8 órától a Hegymagasi piactér változatos kínálata fogadta az érkezőket, majd Stahl Judit közreműködésével vette kezdetét a főzőverseny. Kora délután aztán a csikósok felvezetésével és kíséretében kezdődött meg a jószágok legelőre hajtása. A nap legnagyobb látványosságára jelentős tömeg gyűlt össze a karám, illetve ,,kifutópálya" közelében. 

Az állatok Szent György-napi első kihajtására komoly létszámú közönség gyűlt össze Hegymagason
Az állatok Szent György-napi első kihajtására komoly létszámú közönség gyűlt össze Hegymagason
Fotó: Szijártó János/Napló

A négy csikós harsány ostorcsattogtatással indította meg a dübörgő gulyát, amelynek négylábú tagjai meglepő gyorsasággal érkeztek ki a legelőre. A taps kijárt a csikósoknak és a szarvasmarháknak is. A Szent György-nap a tavasz kezdetét is jelenti, így sok régi népszokás tartozik hozzá. Az állatok Szent György-napi első kihajtásához számos hiedelem és szokás fűződik, amellyel az állatok egészségét, szaporaságát, tejhozamát igyekeztek biztosítani. Ezt a hagyományt tartja életben a Hegymagasi piactér vezetője, Tóth György és lelkes csapata. Mivel a tavaszi kihajtás ünnep, így velejárója a vigasság, az eszem-iszom. Ennél a pontnál sem lehetett senkinek hiányérzete, ráadásul Csonka András színpadra lépése még fokozta az estig tartó jó hangulatot.

A csikósok lovaikkal külön is bemutatkoztak, nagy sikerrel
A csikósok lovaikkal külön is bemutatkoztak, nagy sikerrel
Fotó: Szijártó János/Napló

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában