Isten új élettel ajándékoz meg

2024.04.08. 17:30

Keresztelés és bérmálás a veszprémi börtönben

Isten a hit segítségével újjáteremti a szabadságunkat, mondta Udvardy György érsek, aki a veszprémi büntetés-végrehajtási intézetben található Isteni Irgalmasság-kápolnában mutatott be szentmisét, ahol kiszolgáltatta a keresztség és a bérmálás szentségét az arra felkészült fogvatartottak részére.

Veol.hu

Az érsek homíliájában kiemelte, általában három szempont alapján értékel minket a világ és mi is magunkat. Aszerint, hogy mit birtoklunk, mások mit mondanak rólunk és milyen kapcsolataink vannak. Jézus viszont azt mondja, nem ezek miatt vagyunk értékesek.

Forrás: Veszprémi Érsekség

– Azért vagyunk értékesek, mert Isten szeret minket. Isten nem méricskél, hanem meggyógyít, megbocsát, új élettel ajándékoz meg bennünket. Ezt a megbocsátást hozza el számunkra a húsvét is – hangsúlyozta beszédében. Kitért arra is, a keresztségben új módon ismerhetjük meg magunkat, Istent és a társainkat. Ez pedig felelősséggel jár, hiszen nem élhetek úgy, mint eddig. Új módon akarok gondolkodni, mert Isten segítségével miénk a hit, a remény, a bizakodás, a szeretet. – Isten a hit segítségével újjáteremti a szabadságunkat, megbocsát és begyógyítja a sebeket. Azt mondhatjuk: nem vagyok többé a bűneim, a múltam rabja, nincs más üdvösség, csak Jézus Krisztusban – fogalmazott.

Udvardy György beszélt arról, hogy az ünnepség ténye örömmel tölti el. Öröm, hogy ezek az emberek meghozták azt a döntést, Jézus Krisztus mellett szeretnének élni, továbbhaladni a hit útján. Azt mondta, jó volt látni az ünnepségen, a szentségek vétele milyen mélyen megérintette a résztvevőket.  Csodálatos dolog az isteni kegyelem, mert együttműködik az emberrel, és az embert képessé teszi arra, hogy működjön együtt a Jóistennel. – Hiszem, hogy a szentségi találkozásban Isten erejét kapják, akik kérik, ez megújuló erővel hat számukra – fogalmazott.

Az érsek hat fogvatartottnak kiszolgáltatta a keresztség szentségét, tizenhatan pedig a bérmálás szentségét kapták meg. A szertartásban Udvardy György segítségére volt Szántó Attila és Ráncsik Róbert börtönlelkész, valamint Dankos Attila orgonaművész. Az eseményen a börtön parancsnoka, Porubszky Szabolcs ezredes is részt vett. A fogvatartottak hálájuk jeleként közös imával és énekléssel mondtak köszönetet a meghitt szertartásért az érseknek és a börtönlelkészeknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában