Segítség a bajbajutottakon

2024.04.03. 19:00

Nagyvázsonyból érkezett újabb tűzoltóautó Kárpátaljára

A Kárpátaljai Református Egyház a lehetőségeihez mérten minden formában támogatja a bajbajutottakat, akár Kárpátaljáról, akár belső-ukrajnai rászorultakról legyen szó, hangsúlyozta Zán Fábián Sándor, az egyházkerület püspöke az TV21 Ungvárnak. A háború kirobbanása óta folyamatosan küldenek és szállítanak főként élelmiszereket tartalmazó adományokat Ukrajna több pontjára. Ezen szállítmányok mellett kiemelten foglalkoznak az ukrajnai katasztrófavédelmi egységek támogatásával is.

Juhász-Léhi István

A háború kirobbanása óta csak a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság 14 speciális tűzoltóautót fogadott a külföldi felajánlásoknak köszönhetően, a legutóbbit Magyarországról, amelyet a napokban vehettek át. A tűzoltófecskendőt a Pál Sándor vezette, Te is segíthetsz alapítvány vásárolta meg a nagyvázsonyi önkormányzattól azzal a céllal, hogy ez az eszköz ezentúl Kárpátalján óvhassa az életeket és az értéktárgyakat.

Kárpátaljára került a nagyvázsonyi tűzoltóautó
Kárpátaljára került a nagyvázsonyi tűzoltóautó
Fotó: Facebook/Fábry Szabolcs

Eszközparkunk megújításakor kiemelt szempont volt számunkra, hogy ha lehetőségünk adódik, a régi tűzoltóautónkat Kárpátaljára juttassuk, hogy itt szolgálhasson tovább, emelte ki Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, aki köszönetét fejezte ki Pál Sándornak, a Te is segíthetsz alapítvány vezetőjének, megalapítójának és Balogh Sándornak, a Nagyvázsonyi Tűzoltó Egyesület vezetőjének, akik azonnal nyitottak voltak erre az ötletre, hogy Kárpátaljára kerüljön a tűzoltóautó. A tirek.hu-nak elmondta: azért tartotta fontosnak, hogy Kárpátaljára kerüljön ez a jármű, mert most ez a legnehezebb helyzetben lévő magyar közösség, és általában az itteni emberek, nemzetiségtől függetlenül. 

„Azt gondoltam, hogy ha ez az autó más helyen fog tovább szolgálni, akkor keressük meg azt, ahol a leginkább örülnek neki, ahol a legnagyobb segítséget jelenti, és azt az összetartozást is kifejezi, ami a szívünkben van, hogy éljünk bárhol a világon, mi azért mégiscsak egy nemzethez tartozunk", fogalmazott Fábry Szabolcs.

A Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság a háború kirobbanása óta 14 tűzoltóautót fogadott külföldről, ezek szinte mindegyikét azóta már át is adták olyan katasztrófavédelmi egységeknek, amelyek Harkiv megyében tevékenykednek. A tervek szerint a közeljövőben a derceni tűzoltóság újabb járműveket küld majd a front környéki területekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában