Oktatás

2024.04.23. 14:00

Pannon Egyetem – a háromnegyed évszázados intézmény öröksége által még patinásabb

A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa 1949-ben hozott törvényt a Budapesti Műszaki Egyetem Nehézvegyipari Karának megalapításáról Veszprémben. Bár ha úgy tekintjük, a Pannon Egyetem ennél jóval régebbi.

Benkő Péter

A huszadik századi egyetemalapító, Polinszky Károly akadémikus verbuválta oktatói gárda kiváló, elkötelezett szakemberekből állt, akiknek köszönhetően az intézmény alapítása után két évvel önálló egyetemmé vált. Ehhez az akkori társadalmi-politikai-gazdasági viszonyok sajátos együttállása is kellett, hasonló mértékű fejlődéshez hosszú évtizedekre, ha nem évszázadokra lett volna szükség. Az egyetem akkor a mai A épületében kezdte működését.

A mai A épület. Ebben kezdte működését 1949-ben az intézmény
A mai A épület. Ebben kezdte működését 1949-ben az intézmény
Fotó: Benkő Péter/Napló

Majd a hetvenes években a Veszprémi Vegyipari Egyetem korát messze megelőző, új képzési programokat indított. Ezek közé tartozik például a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemmel közös, hiánypótló és rendkívül sikeres agrárvegyészképzés, az országban elsőként indított környezetvédelmiszakmérnök-képzés, vagy a gazdasági jellegű szervezővegyészmérnök-képzés, a későbbi műszaki menedzser szak előfutára. Szintén ebben az évtizedben alapították meg Veszprémben a Magyar Tudományos Akadémia Területi Bizottságát, ami az egyetem székhelyét a Balatontól északra fekvő régió tudományos-szellemi központjává tette.

A rendszerváltáskor az egyetem kétkarúvá vált, majd az ezredfordulón a nyugat-dunántúli régió több városát meghódító, immár ötkarú intézmény a régiós dominanciát kifejező Pannon Egyetem névben találta meg identitását. Azóta is jól sáfárkodik az egyetemalapító elődök által megteremtett értékes örökséggel, hazai és nemzetközi rangsorokban is előkelő helyen szerepel. Toronymagasan vezet az egy oktatóra eső elnyert kutatás-fejlesztési pályázatok összegét tekintve.

Gelencsér András rektor szerint a családias légkör, a közösség ereje és a hagyományok tisztelete jellemzi az egyetemet. – Lángként őrizzük a minőséget, ragaszkodunk az egyetem szó eredeti jelentéséhez. Rangot jelent, jó érzés ma ehhez a közösségéhez tartozni, osztozni a sikerekben, bizakodással tekinteni a jövőbe – mondja.

Végül pedig miért írtuk a cikk elején, hogy az egyetem múltja még patinásabb? Azért, mert a Magyar Királyságban elsőként, 1233 és 1276 között Veszprémben működött káptalani főiskola. Ha ezt tekintjük, a Pannon Egyetem tulajdonképpen az ország első egyetemének utódintézménye.

A hetvenöt éves jubileumól a Veszprémi Szemle című folyóirat idei első számában is írnak.

A Pannon Egyetem tavalyi nyílt napja. Folyamatosak saját rendezvényeik, és helyet adnak más eseményeknek is
A Pannon Egyetem tavalyi nyílt napja. Folyamatosak saját rendezvényeik, és helyet adnak más eseményeknek is
Fotó: Pesthy Marton

Zárásként elmondjuk, ma tizenkét egyetem van Magyarországon, melyek a világon a top öt százalékba tartoznak, köztük a a Pannon Egyetem is. A pozíció megtartása, javítása ma és a jövőben rengeteg feladatot ad az intézmény vezetőinek. Mindemellett az egyetem aktívan részt vesz a város életében, saját maga által szervezett programokkal, és folyamatosan helyet ad más rendezvényeknek. Idén a jubileum jegyében egész éven át tartó programsorozattal készülnek egykori és mostani kollégáiknak, hallgatóknak, városlakóknak, érdeklődőknek, kiemelkedő esemény lesz szeptemberben a születésnapi buli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában