Meg kell védeni a gazdák érdekeit!

2024.04.03. 11:30

Pápán tartott fórumot Nagy István agrárminiszter

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szakmai fórumot szervezett a Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium aulájában. A rendezvényen Nagy István agrárminiszter és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett.

Haraszti Gábor

A több mint kétszáz megjelent gazdát elsőként Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke köszöntötte. A rendezvény egyik meghívott előadója Nagy István agrárminiszter volt, aki úgy fogalmazott, Brüsszel elárulta a termelőket, mert az unió vezetői nem óvták meg az európai piacot az ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben.

A kormány nem hagyja magára a gazdákat – hangzott el a fórumon
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

– Helyzet van Európában, mert elfogyott a gazdák türelme – szögezte le a miniszter. – Az elmúlt időszakban olyan nagymértékű zöld ideológiai befolyásolás történt az európai agráriumra, amire nem volt még példa. Magyarország több mint 45 módosító javaslattal élt Brüsszelben, hogy a gazdák termelési körülményei egyszerűbbek legyenek. Mióta az ukrán gabona bekerült az EU területére, a magyar kormány mindent elkövet azért, hogy segítséget nyújtson a védekezésben: lezárta határait az ellenőrizhetetlen ukrán gabona előtt, 80 százalékos nemzeti társfinanszírozásban részesítjük az európai uniós forrást. Ez azt jelenti, hogy 2027-ig a 600 milliárd forintos európai forrást 2300 milliárddal egészítjük ki. Mindent megteszünk azért, hogy támogassuk az ágazat szereplőit. Folyamatosan jelennek meg a pályázatok, a kihívásokra ugyanis a fejlesztésekkel kell választ adnunk. Fontos kérdés az, hogy hogyan tudjuk a forrásainkat optimalizálni, ehhez véleményem szerint termelői együttműködés, termelővédelmi törvény kell – húzta alá az agrárminiszter.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, Pápán és környékén él Veszprém vármegyében a legtöbb gazda, ráadásul van egy középfokú oktatási intézmény, amire nagyon büszkék lehetünk.

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

– Európában talán nincs még egy ilyen gáláns kormány, mint a magyar, mely az uniós agrártámogatások mellé olyan jelentős összegben járul hozzá a gazdatársadalom munkájához, amely a vidéki életet nemcsak megtartja, hanem fejleszti is. Az agrárium egyik legfontosabb kérdése a jövőt illetően, hogy miként lehet az új technológiákkal, gépekkel, új módszerekkel oktatást nyújtani az új generáció számára.

A szakmai délutánon Gyöpös Gábor ügyvéd a gazdaságátadás és a földforgalmi szabályozás 2024. január 1-jén életbe lépett változásairól tájékoztatta a hallgatóságot. A program kérdésekkel és az azokra adott válaszokkal ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában