Közvilágítás

2024.05.25. 09:00

A lámpacsere finisében tartanak a Bakonyban – éjszakai fények takarékosan

Harmadára csökkenhet Zirc közvilágítási költsége, ugyanis hamarosan végeznek az utcai lámpatestek cseréjével. A régieknél korszerűbbek kerültek, kerülnek a lámpatartók tetejére, amelyek jóval olcsóbban működtethetők, mint a korábbiak.

Rimányi Zita

A városi könyvtár épületenergetikai felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón Ottó Péter zirci polgármester beszélt egy másik, gazdaságosabb működést, megtakarítást eredményező fejlesztésről is. Elmondta, hogy a város közvilágításának korszerűsítése a vége felé tart. A lámpacseréknek, a más szükséges munkálatoknak már mintegy nyolcvan százalékával végeztek a szakemberek a városvezető szavai szerint. Így Zirc évi 36-38 millió forintos közvilágítási költségét harmadára csökkentheti, évente mintegy húszmillió forintot megspórolhat. A csaknem százmilliós beruházást saját erőből valósítja meg.

Szakemberek végzik a magasban a munkát a Bakony fővárosában
Szakemberek végzik a magasban a munkát a Bakony fővárosában
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Arról szintén a napokban beszélt a polgármester, hogy 

az energiaválság Zircnek ,,csak" tízmilliós többletköltséget jelentett,

azzal együtt, hogy több intézkedést kellett hoznia az önkormányzatnak, átmenetileg intézményei működését is korlátozta. Azért lehet azt mondani, hogy ,,csak", amellett, hogy a tízmillió nem kis összeg, egy település szintjén sem, mert más városokban ennél jóval nagyobb kiadással járt az energiaválság, az amiatt keletkezett pluszköltség többször tízmilliós volt.

Korábban már megírtuk a zirci közvilágítás kapcsán, a városvezető bejelentése alapján, hogy az önkormányzat tavaly ősszel írta alá az egész rendszer korszerűsítéséről szóló kivitelezői szerződést. A polgármester akkor arról szintén beszélt, hogy a városban több helyen is hibás volt egy-egy lámpatest, villogott, hol égett, hol nem, vagy egyáltalán nem. Ezért is vált szükségessé az átalakítás. Az akkori tervek szerint a megbízottnak 180 napja, azaz mintegy fél éve van a szükséges feladatok elvégzésére, arra, hogy LED-lámpatestekre cserélje a régieket, ami energiahatékonyságot jelent és olcsóbb működtetést eredményez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában