MCC Veszprém

2024.05.09. 09:00

Legális dopping a mentális felkészítés

Közismert vendégek jártak legutóbb is a Mathias Corvinus Collegium (MCC) veszprémi képzési központjában: Tóthné Stupián Anikó, az SVSE (Sportolj Velünk Sportegyesület) elnöke, atlétikai edző és Strommer László, a Veszprémi Sportmászó Egyesület vezetője. Velük beszélgetett – miután előadást tartott – Sárkány Dominik, az MCC Mindset Pszichológiai Iskola Sport és Teljesítmény Műhelyének kutatótanára, sportpszichológus. Az időszerű téma: Úton az olimpia felé – Mentális felkészítés az élsportban.

Őrsi Ágnes

Az MCC veszprémi képzési központja rendezvényein vannak visszatérő vendégek a hallgatók között, ám az érdeklődők zöme azért jön, mert különösen érdekli az aktuális program. Ezúttal a legsportosabb korosztály, a fiatalok voltak többségben, de jött apuka is két kisfiúval, mindkettőn SVSE-feliratos póló. Amit még meg lehetett figyelni: a fiatalok és a szülői korosztály képviselői mintha valamennyien ismerték volna egymást. Akár így, akár úgy, a rendkívül érdekes beszélgetés minden részletére érdemes volt figyelni.

A tervszerű felkészülés lépéseiről beszél Sárkány Dominik
Fotó: MCC

Sárkány Dominik a munkájáról mesélt, arról, hogy miként lehet segíteni az olimpiára készülő sportolóknak, akiket bizony fenyeget a veszély, hogy az öt-tízezer befektetett munkaóra ellenére éppen a legfontosabb percekben, pillanatokban nem lesznek sikeresek, rosszabbul is teljesíthetnek, mint előtte bármikor. Ennek számos oka lehet; túledzés, a versenyen minden ellenfél megjelenik, esetleg a jelölt elveszti önbizalmát, elkezd rémeket látni, és még ki tudja, mi minden jöhet közbe. Befolyásolható ez a folyamat? Húsz aktív sporttal (melyből kilenc évet tett ki a versenyszerű öttusázás) töltött év és a sportpszichológiai tanulmányok után Sárkány Dominik azt mondja, hogy igen. A sportpszichológia, a mentális felkészítés az a legális dopping, amivel mindenki élhet. Fejleszthető az a sportoló, aki változtatni szeretne korábbi versenyfelkészülésén. Legalább ennyire fontos, hogy a naponta 12-14 órán át fennálló teljesítményhelyzetben hogyan lesz fenntartható az elért eredmény? Nos, a mentális, pszichológiai felkészítés tervszerű, lépésről lépésre megvalósuló folyamat, melynek eredménye a formaidőzítés, a sportoló ott és akkor tudjon a legjobban teljesíteni, amikor azt leginkább szeretné. 

A beszélgetés résztvevői balról jobbra: Strommer László, Tóthné Stupián Anikó és Sárkány Dominik
Fotó: MCC

A vendégek, Tóthné Stupián Anikó és Strommer László saját sporttörténetükről meséltek, a sportos életforma fontosságáról, mert a sport rendszerességhez, következetességhez, az edzett állapothoz szoktatja a fiatalokat, amire a mai mozgásszegény világban nagy szükség van. Mindhárman egyetértettek abban is, hogy a mentális felkészítés olyan eszköz, amit a sporton kívüli életben is bárki kiválóan tud hasznosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában